Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#104]

Β’ Μέρος

Η μάχη στα Λεύκτρα.

Στα χρόνια που ακολούθησαν οι Θηβαίοι κατόρθωσαν να αποκρούσουν αποτελεσματικά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των Σπαρτιατών, άλλοτε υπό την καθοδήγηση του βασιλιά Κλεομβρότου και άλλοτε υπό τον Αγησίλαο, ο οποίος εκστράτευσε εναντίον τους επί δυο συνεχόμενα καλοκαίρια, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, σε μια από τις επιθέσεις αυτές οι Θηβαίοι είχαν την ικανοποίηση να σκοτώσουν τον Φοιβίδα, εξαιτίας του οποίου είχε εγκατασταθεί φιλολακωνική παράταξη στην πόλη τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Φοιβίδας είχε καταστεί αρμοστής των Θεσπιών  και από εκεί εξορμούσε εναντίον των Θηβαίων, οι οποίοι παρόλο που απέκρουαν τις επιθέσεις των Σπαρτιατών, άρχισαν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επισιτισμού, το οποίο επιδεινώθηκε όταν ο Σπαρτιάτης φρούραρχος  του Ωρεού, Αλκέτας, συνέλαβε τις τριήρεις με το σιτάρι που προοριζόταν για την θηβαϊκή αγορά. Οι Θηβαίοι,  δε, πληροφορούμενοι το γεγονός, κατάφεραν να καταλάβουν την ακρόπολη του Ωρεού, την στιγμή που η φρουρά ήταν χαλαρή, και να μεταφέρουν το σιτάρι στην πόλη τους. Οι Σπαρτιάτες από την πλευρά τους εκστράτευσαν εκ νέου εναντίον της Θήβας, αλλά επειδή ο Αγησίλαος ήταν κατάκοιτος, ηγήθηκε της εκστρατείας ο Κλεόμβροτος, ο οποίος λόγω της απειρίας του σε εκστρατείες δημιουργούσε αρνητικό κλίμα τόσο στους στρατιώτες, όσο και στους συμμάχους του.

Παραλλήλως, οι Αθηναίοι αποφάσισαν να στείλουν τον Τιμόθεο με στόλο για να εκφοβίσει τα παράλια της Λακεδαίμονας, βοηθώντας ταυτόχρονα τους συμμάχους τους Θηβαίους, οι οποίοι είχαν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ από τις συνεχόμενες εκστρατείες των Σπαρτιατών εναντίον τους. Ωστόσο, το μόνο που πέτυχε η πόλη των Αθηνών ήταν να προσεταιριστεί την Κέρκυρα, την Κεφαλληνία, τους Μολοσσούς και τους Ακαρνάνες, ενώ η βαριά φορολογία για την νέα εκστρατεία του Τιμοθέου οδήγησε στην υπογραφή συνθήκης μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης το 374 π.Χ., η οποία όμως παραβιάστηκε σχεδόν αμέσως.

Η Σπάρτη προχώρησε στον αποκλεισμό της Κέρκυρας με 1.500 μισθοφόρους οπλίτες υπό την ηγεσία του Μνάσιππου, με αποτέλεσμα οι Κερκυραίοι να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση, ζητώντας την συνδρομή της Αθήνας. Η βοήθεια από την Αθήνα, όμως, καθυστέρησε, καθώς ο Τιμόθεος έπρεπε να βρει ο ίδιος τα απαραίτητα χρήματα για την εκστρατεία και την στρατολόγηση ανδρών. Έτσι, στάλθηκαν οι Καλλίστρατος, Χαβρίας και Ιφικράτης, ενώ ο Τιμόθεος, όπως λέγεται, γλίτωσε την καταδίκη σε θάνατο από ένα αναπάντεχο γεγονός, καθώς οι Κερκυραίοι αποφάσισαν να κάνουν έξοδο και ανέλπιστα νίκησαν τους Λακεδαιμονίους.

Στην μάχη αυτή ο Μνάσιππος έχασε την ζωή του, με αποτέλεσμα όταν έφτασαν οι Αθηναίοι, οι Σπαρτιάτες να έχουν αποχωρήσει ήδη από το νησί. Ο Ιφικράτης, όμως, κατόρθωσε να υποτάξει τις εννέα από τις δέκα τριήρεις που είχε στείλει προς βοήθεια των Σπαρτιατών ο τύραννος των Συρακουσών, Διονύσιος. Η νίκη αυτή απέφερε στους Αθηναίους το ανέλπιστο ποσό των εξήντα ταλάντων, με αποτέλεσμα ο αθηναϊκός λαός να πάψει να δυσανασχετεί με τον Τιμόθεο.

Εντούτοις, η Αθήνα και η Σπάρτη είχαν αρχίσει να σκέφτονται πολύ σοβαρά, ξανά, το ενδεχόμενο της ειρήνευσης, καθώς οικονομικά ήταν πλέον ασύμφορο να πολεμούν μεταξύ τους. Όσον αφορά στην πόλη των Αθηνών, δεν αντιμετώπιζε θετικά την άνοδο της Θήβας, η οποία είχε επιτεθεί με επιτυχία εναντίον των Φωκέων, καταστρέφοντας τις Πλαταιές συθέμελα.

Έπειτα, την άνοιξη του 371 π.Χ. συναντήθηκαν στην Σπάρτη ο Αθηναίος ρήτορας Καλλίστρατος, ο δαδούχος των Ελευσίνιων Μυστηρίων Καλλίας, καθώς επίσης και Θηβαίοι πρεσβευτές, μεταξύ των οποίων και ο Επαμεινώνδας. Την βάση για την νέα συνθήκη αποτέλεσε η «Ανταλκίδειος Ειρήνη», μόνο που αυτή την φορά οι δυο πόλεις αναγνώριζαν η μία την υπεροχή της άλλης, δίχως αυτή να παίρνει μορφή επιθετικών πράξεων. Ωστόσο, οι υπόλοιπες πόλεις παρέμεναν αυτόνομες και μπορούσαν να συνεργάζονται μεταξύ τους, δίχως να δεσμεύονται από τυχόν υποχρεώσεις, ενώ η Θήβα που δεν ήθελα να παραιτηθεί από την Βοιωτική Ομοσπονδία, αποκλείστηκε από την συμμαχία.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.