Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#100]

Γ’ Μέρος

Ο Κορινθιακός Πόλεμος

Έπειτα από τις νίκες του, ο Κόνων επέστρεψε στην Αθήνα μέσα σε κλίμα μεγάλου ενθουσιασμού, ενώ εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για την ανόρθωση της πόλης, αρχής γενομένης από την ανοικοδόμηση των Μακρών Τειχών, καθώς επίσης και των τειχών του Πειραιά. Ακολούθως, με την βοήθεια του Φαρνάβαζου, οι Αθηναίοι εγκατέστησαν δημοκρατικές παρατάξεις στα νησιά, πετυχαίνοντας ακόμη και την επικράτηση των δημοκρατικών στην πόλη της Κορίνθου.

Όσον αφορά στην στρατιωτική προετοιμασία, ο Ιφικράτης προέβη στην δημιουργία ενός αξιομαχότατου σώματος πελταστών. Ειδικότερα, οι πελταστές συγκαταλέγονταν στους ψιλούς, καθώς ο ρόλος τους, αρχικά τουλάχιστον, ήταν αρκετά περιορισμένος. Οι ψιλοί τοποθετούντο κατά κύριο λόγο μπροστά από την φάλαγγα και συνέχιζαν να μάχονται πλευροκοπώντας τους εχθρούς, ενώ ευνοϊκή θέση για αυτούς είχαν οι χαμηλοί λόφοι, τα υψώματα και οι δασώδεις εκτάσεις. Έτσι, κατορθώνοντας  την εκμετάλλευση των κύριων χαρακτηριστικών τους, που ήταν η ευκινησία και η σχετικά εύκολη εκπαίδευση, συγκρότησε ένα αξιόμαχο σώμα, πειθαρχημένο, με ακρίβεια στους ελιγμούς και καλά αμειβόμενο.

Ο Ιφικράτης και οι πελταστές του είχαν εγκατασταθεί στην Κορινθία, από όπου και πραγματοποιούσαν μικρές επιδρομές, καταφέρνοντας με τον τρόπο αυτό να πλήξουν τους αντιπάλους τους και να φτάσουν νικητές μέχρι την Μαντίνεια. Ωστόσο, η μεγαλύτερη επιτυχία τους σημειώθηκε τον Ιούλιο του 392 π.Χ. κοντά στο Λέχαιο, όπου είχε παραμείνει μια σπαρτιατική φρουρά, ανάμεσα στους οπλίτες της οποίας ήταν και κάποιοι από τις Αμύκλες. Οι Αμυκλαίοι, όμως, είχαν το δικαίωμα, ακόμη και αν συμμετείχαν σε κάποια εκστρατεία, να παρευρίσκονται στις εορτές του «Αμυκλαίου Απόλλωνα». Έτσι, επειδή η διαδρομή από το Λέχαιο μέχρι την Κόρινθο ήταν επικίνδυνη, αποφασίστηκε να τους συνοδέψει μια μόρα εξακοσίων ανδρών.

Κατά την επιστροφή της μόρας, όμως, ο Ιφικράτης μαζί με τους πελταστές του της επιτέθηκαν. Οι πελταστές πραγματοποιούσαν αλλεπάλληλες επιθέσεις, επιφέροντας σοβαρά πλήγματα και καταπονώντας τους βαριά οπλισμένους άνδρες. Οι Σπαρτιάτες είχαν απώλειες διακοσίων πενήντα ανδρών, τόσο οπλιτών, όσο και ιππέων. Στην συνέχεια, όταν τα νέα της συμφοράς έφτασαν στον Αγησίλαο, λέγεται ότι αναπήδησε αμέσως από την καρέκλα του, άρπαξε το δόρυ του και πρόσταξε τον κήρυκα να καλέσει τους πολεμάρχους, τους πεντηκοντόρες και τους ξεναγούς, γεγονός που δηλώνει την μεγάλη του έκπληξη για την καταστροφή που είχαν υποστεί οι άνδρες του.

Ο πόλεμος, ωστόσο, δεν περιορίστηκε στην περιοχή της Πελοποννήσου ή της Βοιωτίας, αλλά επεκτάθηκε και στην Ακαρνανία. Ο Αγησίλαος, έπειτα από πρόσκληση των Αχαιών της Καλυδώνας, εκστράτευσε εναντίον των Ακαρνάνων τα έτη 388 π.Χ. και 387 π.Χ., διοικώντας δυο μόρες και τον συμμαχικό στρατό. Επειδή η πρώτη του εκστρατεία, δεν είχε επιτυχή εξέλιξη και ούτε κατάφερε να κατακτήσει καμιά πόλη, την επανέλαβε και το επόμενο έτος.

Οι ψιλοί των Ακαρνάνων ήταν δύσκολος αντίπαλος, καθώς μάχονταν προστατευμένοι στις πλαγιές και στα δάση. Την επόμενη άνοιξη, όμως, οι Ακαρνάνες, αντιμετωπίζοντας για δεύτερη φορά τον στρατό των Σπαρτιατών και φοβούμενοι για τα σπαρτά τους, έστειλαν μια πρεσβεία για σύναψη ειρήνης με την σπαρτιατική πόλη - κράτος. Έπειτα από την εκστρατεία στην Ακαρνανία, οι Σπαρτιάτες επιτέθηκαν με τον Αγησίπολι, γιο του εξόριστου βασιλιά Παυσανία, στο Άργος. Στο σημείο αυτό λέγεται ότι ο Αγησίπολις πλησίασε πολύ τα τείχη των Αργείων, προκαλώντας γενική κατάπληξη, αλλά και φόβο. Ακόμη, προς βοήθεια των Αργείων είχαν σπεύσει και οι Βοιωτοί ιππείς, οι οποίοι κλειστήκαν έξω από τα τείχη.

Τελικά ο Αγησίπολις αναγκάστηκε να αποχωρήσει από το Άργος, αφού πρώτα κατόρθωσε να πλήξει τους Αργείους, καθώς τα θεϊκά σημάδια τον εμπόδιζαν να συνεχίσει, αφού το πρώτο βράδυ έγινε σεισμός, ένας κεραυνός σκότωσε κάποιους στρατιώτες του και τα πνευμόνια του θυσιασθέντος ζώου δεν είχαν λοβούς.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.