Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#95]

Τα νησιά των Σποράδων έχουν ορισμένα κοινά λαογραφικά στοιχεία στις παραδόσεις τους και μέσα σε αυτά είναι και οι παραδοσιακές φορεσιές των τόπων αυτών.

Οι κοπέλες της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, βάσει παράδοσης, την ημέρα του γάμου τους φορούσαν στο μέτωπό τους τα χρυσά “τσιτσάκια”, εντυπωσιακά στολίδια που κοσμούσαν το μέτωπό τους και ξεχωρίζουν ανάμεσα σε άλλες παραδοσιακές ενδυμασίες της πατρίδας μας. Γενικότερα, δίνεται έμφαση στα στολίδια του κεφαλιού, που τόνιζαν τη χάρη και τη φυσική ομορφιά της νέας. Το μπούστο της φορεσιάς είχε κέντημα με μοτίβα από τη φύση και συνήθως άνθη ή πτηνά. Υπάρχει και σε αυτή τη φορεσιά η “κολαΐνα”, όπως στα Δωδεκάνησα, όμως εδώ είναι απλά ένα χρυσοκέντητο ύφασμα που συγκρατεί το “μπαμπουκλί”. Επίσης, φορούσαν και μια καρφίτσα στο στήθος, που ονόμαζαν “κορώνα”, και στα πόδια τις χρυσοκέντητες “κοντούρες”.

Η φορεσιά της Σκοπέλου αποτελείται από τη στόφα ως επί το πλείστον και αυτό μαρτυρά έντονες δυτικές επιδράσεις, λόγω της τεράστιας ναυτικής παράδοσης των νησιών αυτών. Η στόφα είναι ένα μακρύ και πολύπτυχο αμάνικο φόρεμα και έχει και άλλες ονομασίες όπως φ’στάνα, μόρκο, βόλτα. Το ρούχο αυτό κατασκευαζόταν από μαύρο ατλαζί για παντρεμένες, γηραιότερες ή χήρες και είχε φαιοπράσινο κεντητό ποδόγυρο. Μεγάλα μεταλλικά στεφάνια, τα τσέρκια, προσέδιδαν στην ενδυμασία το χαρακτηριστικό της άνοιγμα προς τα κάτω. Στην καθημερινότητά τους οι γυναίκες φορούσαν την απλούστερη, “γεράνια” φουστάνα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 106 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.