Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#62]

Η Παναγία των Βράχων

Ο εικονιζόμενος πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι και παρουσιάζει την  Παναγία και τον Ιησού βρέφος, με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή σε παιδική ηλικία και τον Αρχάγγελο Ουριήλ.

Το περιβάλλον είναι ιδιόρρυθμα βραχώδες, ώστε να τονίσει ότι η Παναγία είναι μια γυναίκα-βράχος, η οποία παρά τις αντιξοότητες υπήρξε πάντα κοντά στο παιδί της. Σύμφωνα με την φλωρεντινή παράδοση, ο Ιωάννης και ο Ιησούς ήταν σύντροφοι στο παιχνίδι στην παιδική τους ηλικία και ο Ιωάννης γνώριζε την επικείμενη θυσία του Ιησού για την ανθρωπότητα. Αυτή η προ-γνώση του Θείου Πάθους απεικονίζεται από το χείλος του κρημνού στο οποίο κάθεται ο Ιησούς, αλλά και από την βλάστηση που τον περιβάλλει, με το ακόνιτο, τα φύλλα φοινικιάς και τις ίριδες. Μάλιστα, τα άνθη μπροστά από τον Ιησού είναι αγριοπανσέδες, που αποτελούν σύμβολο αγνότητας και εξιλέωσης. Τα φύλλα της φοινικιάς, που διακρίνονται πίσω από το κεφάλι του Ιωάννη είναι, εκτός από έμβλημα της Παρθένου, σύμβολο νίκης.

Όπως γίνεται εμφανές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη η Παναγία κατέχει μια εξέχουσα θέση στην λατρεία των πιστών. Στην Ελλάδα η σημαντικότερη εορτή προς τιμήν της είναι στις 15 Αυγούστου.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 80 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.