Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#81]

Για πολλούς αιώνες πριν τον 19ο αιώνα στον Αλμυρό Μαγνησίας και σε άλλες περιοχές της νότιας Μαγνησίας είχε διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία, γνωστή ως «Αντερί» ή «Αντεριά». Τα χωριά στα οποία οι γυναίκες φορούσαν, από την ηλικία των 14 ετών και έπειτα, αυτή την ενδυμασία ήταν: Αλμυρός, Πτελεός, Σούρπη, Πλάτανος, Κρόκιο, Κωφοί, Κοκκωτοί, Άγιοι Θεόδωροι, Βρύναινα, Αγία Τριάδα, πολλά χωριά των Φαρσάλων, η Πελασγία (Γαρδίκι ) και άλλα.

Το «Αντερί» είναι μακρύς χιτώνας που φτάνει ως τη γάμπα και είχε τρεις εκδοχές τα παλαιότερα χρόνια, την καθημερινή, τη γιορτινή και τη νυφική. Οι ενδυμασίες παρασκευάζονταν με παραδοσιακές τεχνικές και οι Αλμυριώτισσες προετοίμαζαν τα υλικά μόνες τους. Συγκεκριμένα, έτρεφαν μεταξοσκώληκες και παρέδιδαν τα κουκούλια σε ειδικούς τεχνίτες, τους «σύρτηδες». Τα υφάσματα για τη νυφική ενδυμασία λέγονταν «Αγιώτικα» όταν η πρώτη ύλη αγοραζόταν από την Αγιά και «Πολίτικα» όταν ερχόταν από την Κωνσταντινούπολη. Όλες οι κοπέλες ελάμβαναν πολλές φορεσιές ως προίκα από την οικογένειά τους, αναλόγως πάντα και με την οικονομική τους δυνατότητα.

Τα μοτίβα που κοσμούσαν την παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία του Αλμυρού ήταν μαγικοσυμβολικά. Το κυριότερο μοτίβο είναι αυτό του πουλιού, ενώ συχνά συναντάται το δένδρο της Ζωής. Πολλές φορές υπήρχαν πέρδικες ή πάπιες ως σύμβολο γονιμότητας που μεταδιδόταν στη νύφη όταν τη φορούσε, ενώ άλλοτε υπήρχε το αειθαλές δένδρο, καρποί και άνθη, άμεσα σύμβολα της επίδρασης της μάνας Γης στην κοπέλα που τα φέρει επάνω της. Οι κεντητικές συνθέσεις της Αλμυριώτικης φορεσιάς διέπονταν από την πανάρχαια ελληνική συμμετρία και αυστηρότητα, στοιχεία που υπάρχουν σε δεκάδες λαογραφικές δημιουργίες της Πατρίδας μας.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.