Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#80]

Γ’ Μέρος

Η Πανελλήνια Συμμαχία.

Εν συνεχεία, η συμμαχία μεταξύ Σπάρτης και Αθήνας, η οποία είχε συναφθεί το 481 π.Χ. στον Ισθμό της Κορίνθου, διαλύθηκε όταν η Αθήνα προέβη στην σύναψη συμμαχίας με τον αιώνιο εχθρό της σπαρτιατικής πολιτείας, το Άργος, καθώς και με τους Θεσσαλούς. Επιπλέον, ο εξοστρακισμός του Κίμωνα διέκοψε ολοκληρωτικά την επικοινωνία μεταξύ των δυο πόλεων.

Βέβαια, η επεκτατική πολιτική των Αθηναίων στην Πελοπόννησο δεν περιορίστηκε μονάχα στην σύναψη συμμαχίας με το Άργος, αλλά συνεχίστηκε και προς άλλες πόλεις της Αργολίδας. Οι πράξεις αυτές, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσαν την αντίδραση της Σπάρτης, η οποία απέστειλε ένα εκστρατευτικό σώμα στρατού, με σκοπό να ανακόψει την προέλαση της νέας συμμαχίας.

Τότε, το Άργος ζήτησε την βοήθεια της Αθήνας και οι δυο δυνάμεις, ενωμένες, αντιμετώπισαν τους Σπαρτιάτες το 460 π.Χ. στην Οινόη, με τους τελευταίους να ηττούνται. Άλλωστε, ήταν εμφανώς αποδυναμωμένοι από τον σεισμό και τον πολυετή πόλεμο με τους είλωτες, αδυνατώντας να στείλουν μεγάλη εκστρατευτική δύναμη, την στιγμή που οι αντίπαλοι τους διακρίνονταν από αριθμητική υπεροχή.

Οι Αθηναίοι, δε, υπερήφανοι για την νίκη που είχαν πετύχει, λέγεται ότι εξιστορούσαν την μάχη στην Ποικίλη Στοά, ενώ οι Αργείοι αφιέρωσαν πλούσια αναθήματα στο ιερό των Δελφών.

Το αμέσως επόμενο πλήγμα των Σπαρτιατών, όμως, δεν άργησε να έρθει, με την προσχώρηση των Μεγάρων στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Τα Μέγαρα είχαν συνοριακές διαφορές με την γειτονική Κόρινθο, προτιμώντας έτσι να αφήσουν τους παλαιούς συμμάχους τους, στρεφόμενοι σε νέους. Εκτός αυτού, η θέση των Μεγάρων ήταν εξαιρετικά σημαντική, καθώς βρίσκονταν στον δρόμο που οδηγούσε δια ξηράς από και προς την Πελοπόννησο ή την κεντρική Ελλάδα. Έτσι, η Αθήνα δέχτηκε να συμμαχήσει με τους Μεγαρείς, σπεύδοντας παράλληλα να τειχίσει τόσο την πόλη, όσο και το επίνειο της, την Νίσαια, ενώνοντας τα με Μακρά Τείχη.

Το δεύτερο, δε, επίνειο των Μεγάρων, οι Πηγές, οι οποίες βρίσκονταν στον Κορινθιακό Κόλπο, παρείχαν την δυνατότητα στην Αθήνα να ασκεί έλεγχο στον Κόλπο, να παρενοχλεί την πόλη της Κορίνθου, καθώς επίσης και να επιταχύνει τον περίπλου της Πελοποννήσου.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.