Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#52]

Μεγάλοι Έλληνες Ζωγράφοι: Εμμανουήλ Τζάνες

 

Ο αναγεννησιακός ζωγράφος Εμμανουήλ Τζάνες ή αλλιώς Μπουνιαλής, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο  το 1610 και πέθανε στην Βενετία, ενώ υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Κρητικούς Αγιογράφους, που συνέτειναν στην δημιουργία του κρητικού ρεύματος στην αγιογραφία, με την ευαισθησία και την γλυκύτητα στα πρόσωπα των ιερών μορφών της Χριστιανοσύνης.

Η τεχνοτροπία του ακολουθεί τα βυζαντινά πρότυπα του 14ου και 15ου αιώνα, ενώ εμφανίζονται επιρροές από την Δύση και ιδιαίτερα από τις φλαμανδικές χαλκογραφίες. Ακόμα, το έργο του διακρίνεται για την προσεκτική επιλογή των χρωμάτων, τις καθαρές γραμμές και την προσεγμένη απόδοση των σκηνών.

Πρόκειται για έναν μεγάλο ζωγράφο, διότι ανέδειξε την Ορθόδοξη Πίστη των Κρητών, οι οποίοι παρά τις δυσκολίες και τους διαδοχικούς ξένους επικυρίαρχους, έμειναν πιστοί στην Θρησκεία τους, την Πατρίδα τους, τα Ήθη και τις Παραδόσεις τους.

*Η εικόνα αποτελεί αγιογραφία του Αγίου Γεωργίου

 

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 94 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.