Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#72]

Εικόνα: Πάνω αριστερά,γυναίκες με την παραδοσιακή ενδυμασία της Αττικής χορεύουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, σε εορτασμούς της 4ης Αυγούστου (1937). Πάνω δεξιά, η σπανιότερη ολόχρυση νυφική Μεσογίτικη φορεσιά. Κάτω αριστερά, η νυφική φορεσιά της Αττικής με «γρίζα», χρυσοκεντημένο επενδύτη στο σχήμα του «σεγκουνιού». (Μενίδι, τέλη 19ου αι.). Κάτω δεξιά, παραδοσιακά κεντήματα από φορεσιές της Αττικής (Προέλευση Βόρεια Αττική).

 

Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Αττικής, η οποία ονομάστηκε και Μεσογίτικη, φορέθηκε στα Μεσόγεια, τη Θήβα, σε χωριά της Μεγαρίδος και με μικρές παραλλαγές στη Μάνδρα και την Ελευσίνα. Η φορεσιά αυτή ανήκει στη κατηγορία ενδυμασιών με σιγκούνι – όπως και πολλές άλλες παραδοσιακές φορεσιές της Ελλάδας – και διακρίνεται σε καθημερινή, σε νυφική και σε γιορτινή πρώτης και δεύτερης κοινωνικής τάξης. Οι διαφορές μεταξύ αυτών έγκεινται στον κεντητικό διάκοσμο και στην ποιότητα των υφασμάτων που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή. Σαφώς, εντοπίζονταν διαφορές και αναλόγως την ηλικία και την περίσταση.

Η συγκεκριμένη παραδοσιακή ενδυμασία ήταν ο κύριος παράγοντας επιρροής της επίσημης γυναικείας φορεσιάς της βασιλικής αυλής, όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα από τη Βασίλισσα Όλγα, αλλά και της παιδικής φορεσιάς της «Βλαχούλας».

Οι νύφες από πιο ευκατάστατες οικογένειες φορούσαν χρυσή στολή (Εικόνα, πάνω δεξιά) στην οποία και το πουκάμισο ήταν χρυσού χρώματος και κεντημένο με μετάξι. Η φορεσιά αυτή εμφανίστηκε ιστορικά μετά την εθνική απελευθέρωση από την οθωμανική κατοχή. Κατά το έθιμο, στους γάμους ο γαμπρός δώριζε στη νύφη το πουκάμισο, τον τζάκο (που είχε χρυσά μανίκια), τον κεφαλόδεσμο και τα χρυσαφικά της κι έτσι η νυφική ενδυμασία αποτελούσε ένδειξη της οικονομικής ισχύος τόσο του γαμπρού, όσο και της νύφης. Τα πολλαπλά φλουριά που διακοσμούν τη φορεσιά της Αττικής χρησιμοποιούνταν για αγορά π.χ. οικίας ή αγρού από τις φτωχότερες κοπέλες, ενώ οι πιο ευκατάστατες οικονομικά τα παρέδιδαν ως προίκα στις κόρες τους. Η νυφική φορεσιά, επίσης, φοριόταν από τις γυναίκες σε κάθε γιορτή και κοινωνική εκδήλωση, μέχρι τη γέννηση του δεύτερου παιδιού.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 36 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.