Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#70]

Υψίστης σημασίας ναυμαχίες, που διεξήχθησαν παράλληλα με την μάχη των Θερμοπυλών.

 

Παράλληλα με τις πολύνεκρες και μεγαλειώδες μάχες που διεξήχθησαν στις Θερμοπύλες, ανάλογες ναυμαχίες, υψίστης σημασίας, διεξάγονταν και στα Στενά κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο, προοίμιο της μεγάλης ναυμαχίας που ακολούθησε μετέπειτα στην Σαλαμίνα.

Στο σημείο αυτό, δε, πρέπει να επισημανθεί ότι η φύλαξη των Θερμοπυλών δεν θα είχε αποτέλεσμα αν παράλληλα δεν φυλασσόταν και η θαλάσσια οδός και ειδικά το στενό πέρασμα μεταξύ Εύβοιας και Μαγνησίας.

Τα ελληνικά πλοία ήταν επιφορτισμένα με το καθήκον να μην αφήσουν τα περσικά να προσορμισθούν και να αποτρέψουν τον δια θαλάσσης ανεφοδιασμό των Περσών, καθώς και την πιθανή απόβαση δυνάμεων στα νώτα των ελληνικού στρατεύματος. Ωστόσο, όταν η πτώση των Θερμοπυλών και ο ηρωικός θάνατος των τελευταίων υπερασπιστών έγιναν γνωστά, ο αγώνας εγκαταλείφθηκε, παρόλο που το αποτέλεσμα των ναυμαχιών ήταν υπέρ της ελληνικής πλευράς.

Ο ελληνικός στόλος αποτελείτο από διακόσιες εβδομήντα μία τριήρεις και εννέα πεντηκοντόρους. Το γενικό πρόσταγμα το είχε ο Σπαρτιάτης στρατηγός Ευρυβιάδης του Ευρυκλείδα, παρόλο που η Σπάρτη συμμετείχε μόνο με δέκα πλοία, σε αντίθεση με την Αθήνα, της οποίας η συμμετοχή ανερχόταν στις εκατόν σαράντα επτά τριήρεις. Οχτώ εξ αυτών είχαν επανδρώσει οι Πλαταιείς και είκοσι οι Χαλκιδείς.

Άλλες πόλεις που συμμετείχαν ήταν η Κόρινθος με σαράντα τριήρεις, τα Μέγαρα με είκοσι, η Αίγινα με δεκαοχτώ, η Σικυώνα με δώδεκα, η Επίδαυρος με οχτώ, η Ερέτρια με επτά, η Τροιζήνα με πέντε, τα Στύρα με δύο και η Κέα με δυο τριήρεις και δύο πεντηκοντόρους, ενώ οι Οπούντιοι Λοκροί είχαν αποστείλει επτά πεντηκοντόρους.

Ο Περσικός στόλος, πράγματι, διέθετε πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Όπως θα αποδειχθεί, όμως, πολύ σύντομα, ούτε οι θεοί δεν επιθυμούσαν αυτή την άνιση μάχη!

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 57 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.