Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#64]

Λόγω της ιδιαίτερης ιστορίας των Επτανήσων, η δυτική – και κυρίως ιταλική - επίδραση στην παραδοσιακή μουσική και άλλα είδη πολιτιστικής έκφρασής τους είναι φανερή, ωστόσο ο πυρήνας των παραδόσεων των νησιών αυτών είναι καθαρά ελληνικός και μακραίωνος.

Στη Ζάκυνθο συναντάμε τις «αρέκιες», δηλαδή τα ντόπια παραδοσιακά τραγούδια που λέγεται πως έχουν ιστορικές ρίζες στον αρχαίο και τον βυζαντινό κόσμο. Η Ζάκυνθος έχει δύο διαφορετικά κύματα παραδόσεων: Αυτές της Χώρας της Ζακύνθου που έχουν άμεση σύνδεση με τις πολιτιστικές επιδράσεις της Δύσης, δηλαδή την καντάδα στη μουσική της και τις καντρίλιες, το βαλς, την πόλκα και τη μαζούρκα στον χορό της – και αυτές της ορεινής Ζακύνθου και των χωριών της, που συγκρίνονται με της υπόλοιπης, ηπειρωτικής Ελλάδας. Χαρακτηριστικοί χοροί της ο Συρτός Ζακυνθινός, η Άμοιρη που είναι κυκλικός, μιμητικός και σατυρικός αποκριάτικος χορός, ο Σταυρωτός, ο Κυνηγός, ο Μεγάλος Ζακυνθινός ή Γέρανος, ο Λεβαντίτικος Συρτός και ο Γιαργητός ή Χορός του Θησέα, ανδρικός χορός των χωρικών.

Η Κέρκυρα έχει επικρατέστερους παραδοσιακούς χορούς τον Συρτό Κερκυραϊκό και τον Κυκλικό, κυρίως γυναικείους. Σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις πριν το 1900 χορευόταν κυρίως ο Συρτός Κερκυραϊκός, από γυναίκες σε κύκλο και άνδρες στο εσωτερικό ελεύθερους. Υπάρχουν, επίσης, οι αστικοί χοροί Μπαλλέτες και Φουρλάνα που έχουν προέλευση από την Ιταλία.

Στη Κεφαλονιά οι πιο συνηθισμένοι παραδοσιακοί χοροί είναι ο Μπάλος, ο Μέρμηγκας, ο Μανέττας, οι Γύρες, οι Βλαχοπούλες, ο Κουτσός, ο Σταυρωτός Πυλάρου, η Ρόιδω, το Μπαρμπούνι και ο Διβαράτικος.

Στα Κύθηρα έχουμε τον διάσημο χορό Τσιριγώτικο ή Μπουρδάρη αλλά και τον Μπάλλο, τον Καραβίτικο, τον Ποταμίτικο και άλλους.

Στη Λευκάδα η παραδοσιακή μουσική και οι παραδοσιακοί χοροί ομοιάζουν με τη γειτονική της Ήπειρο. Βασικοί παραδοσιακοί χοροί της Λευκάδας είναι ο Συρτός, ο Σταυρωτός, ο τοπικός Μπάλλος, η Λεμονιά, ο Λευκαδίτικος και άλλοι.

Οι παραδοσιακοί αυτοί χοροί διατηρήθηκαν στην παράδοση του τόπου χάρις στους γεροντότερους των χωριών που τη δίδασκαν σε νεότερους και σε λαογράφους.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 135 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.