Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#61]

Ελληνικές Παραδόσεις Αποκριών, Μέρος Ι

 

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ομάδες ανδρών που φέρουν ποιμενικά κουδούνια περιφέρονται στους δρόμους και αναβιώνουν το έθιμο των Κουδουνάτων. Οι Κουδουνάτοι συμβολίζουν την ψυχή των πεθαμένων και την αναγέννηση της γης, καθώς η παράδοση αυτή φέρει έντονα ποιμενικά και φυσιολατρικά στοιχεία. Οι ήχοι από τα κουδούνια θεωρείται πως «ξορκίζουν το κακό». Το έθιμο τηρείται σε διάφορα νησιά, στη Λέσβο, τη Σκύρο, τη Νάξο και αλλού. Ένας από τους Κουδουνάτους είναι ο αρχηγός τους – ο Αρχικουδουνάτος -  και συνήθως αυτός φυσάει μια μπουρού. Μπορεί να συγκεντρωθούν σε αυλή μιας οικίας ή να τριγυρίζουν στους δρόμους του χωριού, δεχόμενοι κεράσματα από τους ντόπιους και κατευθυνόμενοι προς τον φούρνο του χωριού, όπου βάφουν ο ένας τον άλλον με μουτζούρα. Οι γεροντότεροι περνούν στους νεότερους βαριά κουδούνια, ενώ μερικές φορές είναι και το κεφάλι τους καλυμμένο με κολοκύθες. Στον λαιμό, επίσης, οι Κουδουνάτοι φορούν λουριά με χάντρες ή κοχύλια. Τέλος, κρατούν στα χέρια τους ένα κομμάτι ξύλου, την «κουτσκούδα».

Στη Νάξο τηρείται και το έθιμο των Κορδελάτων, την «Κυριακή της Κρεατινής» και την «Κυριακή του Τυροφάγου», μέσα δηλαδή στην περίοδο που ξεκινάει από το «Τριώδιο». Την μία Κυριακή ντύνονται Κορδελάτοι μόνο οι άνδρες, ενώ την επόμενη και ο γυναίκες. Ουσιαστικά όσοι συμμετέχουν φορούν στη μέση τους χρωματιστές κορδέλες και διάφορα μικρά στολίδια, ενώ τα κορίτσια φορούν και ψάθινα στολίδια με άνθη και χρυσές κλωστές στο κεφάλι. Λέγεται ότι το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στο «Μπαϊράκι» της Ενετοκρατίας επί του νησιού, ένα χοντρό καλάμι που έφερε σταυρό και ήταν στολισμένο με ίδιες κορδέλες και φρούτα στην κορυφή του. Ο πιο δυνατός Κορδελάτος, μάλιστα, ονομάζεται «Μπαϊρακτάρης». Αυτός αναλαμβάνει τον συντονισμό των υπολοίπων, που ονομάζονται και Φουστανελάδες.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 85 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.