Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#38]

Ο Τίτος κατακτά την Ιερουσαλήμ

 

Σε αυτόν τον πίνακα του Πουσέν απεικονίζεται η καταστροφή της Ιερουσαλήμ από τις λεγεώνες του Τίτου, όπου έπειτα ακολούθησε και η πυρπόληση του ναού.

Στον πίνακα απεικονίζεται μια σύνθεση σφοδρών μαχών σώμα με σώμα, γλυπτική αίσθηση της φόρμας και μελετημένη φωτοσκίαση. Παρατηρείται κεντροαξονική προοπτική. Έχουν χρησιμοποιηθεί έντονα χρώματα, ενώ παρατηρείται μια αρχιτεκτονική απεικόνιση των κτιρίων της πόλης. 

Όσον αφορά τις φάσεις της πολεμικής αναμέτρησης, πρώτα περικυκλώθηκε η πόλη από ρωμαϊκά και συμμαχικά στρατεύματα, έπειτα έγιναν μάχες μπροστά στα τείχη, στη συνέχεια έπεσαν τα φρούρια των Ιουδαίων, καθώς και το φρούριο «Αντωνία». Οι Ρωμαίοι προσπάθησαν πολλές φορές να προσεγγίσουν τους Ιουδαίους με σκοπό την συνθηκολόγηση, ωστόσο οι τελευταίοι παρέμεναν ανένδοτοι. Εν τέλει, ο ναός παραδόθηκε στην πυρά και η πόλη της Ιερουσαλήμ λεηλατήθηκε. 

Από την κατάκτηση της πόλης οι Ρωμαίοι έλαβαν  μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων και δούλων, ενώ η πόλη δεν χτίστηκε ποτέ ξανά. Μόνο στα ερείπια του ανακτόρου του Ηρώση εγκαταστάθηκε η 10η ρωμαϊκή λεγεώνα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 166 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.