Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#55]

Εικόνα (Από αριστερά προς τα δεξιά): Στόλισμα παραδοσιακού μικρού καραβιού στη Χίο, Ρόδι για καλό Ποδαρικό την Πρωτοχρονιά, Έθιμο Μωμόγερων.

 

Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων στη Θράκη τηρείται το έθιμο των «Μπαμουσιαραίων». Ο Μπαμουσιαραίος κατά την παράδοση φοράει ένα προσωπείο/κεφαλή φτιαγμένο από νεροκολοκύθα και στο σώμα του προβιές προβάτων και κουδούνια. Το ζευγάρι περιφέρεται στο χωριό σε ένα κλίμα εορτασμού και ευφορίας, υπό τους ήχους παραδοσιακών οργάνων, δηλαδή νταούλια, ζουρνάδες και γκάιντες.

Στη Μακεδονία, και συγκεκριμένα στον Νομό Δράμας, συναντάμε κατά το εορταστικό Δωδεκαήμερο το έθιμο των «Μωμόγερων», το οποίο προέρχεται από την Ποντιακή παράδοση. Ετυμολογικά η λέξη σχηματίζεται από τα: μίμος (ή μώμος) και γέρος. Οι πρωταγωνιστές, δηλαδή, κάνουν μιμητικές κινήσεις και φορούν τομάρια ζώων, συνήθως τράγων, ενώ φέρουν και σπαθιά. Ακόμη, φορούν προσωπεία γερόντων. Οι Μωμόγεροι περιφέρονται στα χωριά απαγγέλλοντας τα παραδοσιακά τοπικά Κάλαντα ή άλλες ευχές για το νέο έτος. Παραλλαγή αυτής της παράδοσης αποτελεί το έθιμο με την ονομασία «Ραγκουτσάρια», στην Κοζάνη και την Καστοριά.

Στην Ήπειρο ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου είναι τα λεγόμενα «Καρύδια», ένα παραδοσιακό ομαδικό παιχνίδι των παιδιών: Ένα παιδί χαράσσει στο χώμα μια ευθεία γραμμή, πάνω στην οποία κάθε παίκτης τοποθετεί από ένα καρύδι, σε σειρά. Έπειτα, κάθε παιδί σημαδεύει από απόσταση λίγων μέτρων και σε χαμηλό ύψος, με ένα μεγάλο και στρογγυλό καρύδι, κάποιο άλλο καρύδι της σειράς. Αν πετύχει και το βγάλει έξω από τη γραμμή, το κερδίζει και δοκιμάζει με νέο καρύδι, ενώ αν αστοχήσει, παίζει ο επόμενος παίκτης. Το παιχνίδι ολοκληρώνεται όταν βγουν από την ευθεία όλα τα καρύδια.

Στη Λευκάδα συναντάμε τις σπονδές οίνου και ελαίου στο εορταστικό τραπέζι, παράδοση που θεωρείται πως έχει τις ρίζες της στον αρχαίο κόσμο.

Mε την έλευση πια του νέου έτους, σε περιοχές της Πελοποννήσου αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας, ο νοικοκύρης της οικίας εισέρχεται πρώτος σε αυτό, ακριβώς μετά τα μεσάνυχτα, με το δεξί πόδι – κατά το λεγόμενο «ποδαρικό» - και ταυτόχρονα σπάζει στο πάτωμα με δύναμη το ρόδι, με σκοπό να πεταχτούν οι ρώγες του παντού, σε συμβολισμό καλού ριζικού.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.