Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#32]

Ο Πληγωμένος Πολεμιστής

 

Το συγκεκριμένο μαρμάρινο άγαλμα χρονολογείται στην Αυτοκρατορική περίοδο της Ρώμης και απεικονίζει έναν πληγωμένο πολεμιστή που κρατά ασπίδα στο αριστερό χέρι και πιθανόν δόρυ στο δεξί. Από την στάση των ποδιών του φαίνεται ότι προσπαθεί να ισορροπήσει σε μια επιφάνεια, γεγονός που κάνει τους μελετητές να υποθέτουν ότι περιβάλλεται από κύματα.

Οι παραπάνω ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ πιθανόν να πρόκειται για τον Ήρωα Πρωτεσίλαο, τον πρώτο Αχαιό που πάτησε το πόδι του στην γη της Τροίας. Μάλιστα, υπήρχε χρησμός ότι όποιος φτάσει πρώτος στην Τροία θα είναι και ο πρώτος νεκρός. Γνωρίζοντας, λοιπόν, την μοίρα του, ο Πρωτεσίλαος αποδείχτηκε γενναίος και ατρόμητος, καθώς δεν δίστασε ούτε στιγμή να συναντήσει το πεπρωμένο του.

Πάτησε πρώτος στην άγνωστη γη, σκεπτόμενος μόνο τον πόλεμο, την τιμή του, την υπέρτατη αποστολή του. Ας είναι, λοιπόν, αυτό το άγαλμα φόρος τιμής στην ευγενή του πράξη και ας γίνει ένα παράδειγμα προς μίμηση για κάθε νέο Εθνικιστή, ο οποίος πηγαίνει την αποστολή του μέχρι το τέλος.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 48 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.