Παρασκευή, 01 Δεκεμβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#51]

Εικόνα: Αριστερά, πιρπιρί του 19ου αιώνα, της γυναικείας αστικής ενδυμασίας των Ιωαννίνων, με πλούσιο κεντητό διάκοσμο και τερζήδικη τεχνική (Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Αθήνα). Κέντρο και Δεξιά, επενδύτες του 19ου αιώνα από την περιοχή των Ιωαννίνων, κομψοτεχνήματα ντόπιων τερζήδων (Ψηφιακή Συλλογή Λυκείου Ελληνίδων).

 

Το πιρπιρί είναι ένας γυναικείος αμάνικος επενδύτης από μαύρη τσόχα, βασικό στοιχείο της αστικής παραδοσιακής ενδυμασίας των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ηπείρου. Το πιρπιρί αποτελεί αντίστοιχο ένδυμα με τον ντουλαμά της ανδρικής παραδοσιακής ενδυμασίας της Ηπείρου και το φορούσαν οι γυναίκες πάνω από το «κοντογούνι». Συναντάται, σε διατηρημένα ενδύματα του 19ου αιώνα και προγενέστερα, στην καθημερινή του εκδοχή αλλά και σε γιορτινή, πλουσιότερη. Ράβεται και διακοσμείται από τους λεγόμενους «Τερζήδες», εξού και τα πλούσια κεντήματα πάνω σε αυτό  λέγονται τερζήδικα. Τα χρυσά αυτά κεντήματα το καθιστούν χαρακτηριστικό λαογραφικό στοιχείο των Ιωαννίνων. Επίσης υπάρχει σχηματοποιημένη μπορντούρα στις άκρες του επενδύτη, ενώ και στο κέντρο του απλώνονται οριζόντια μοτίβα, κυρίως με άνθη, πλαισιωμένα από ελισσόμενους μίσχους και φύλλα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 91 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.