Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#28]

Η μέθη του καλλιτέχνη («Το Λυκόφως των Ειδώλων», Νίτσε, 1888)

 

«Για να υπάρξει τέχνη, για να υπάρξει μια πράξη και μια μορφή τέχνης, είναι βασική μια συγκεκριμένη ψυχολογική κατάσταση έντασης: η μέθη. Είναι αναγκαία η μέθη για να κινητοποιηθεί κάθε γρανάζι της μηχανής: πριν αυτής, τίποτα δεν εμφανίζεται.

Όλα τα είδη μέθης όποια κι αν είναι η μορφή που τα διαμορφώνει, έχουν στην βάση τους μια δύναμη: κυρίως η μέθη της σεξουαλικής εγρήγορσης, είναι η μορφή της μέθης η πιο παλιά και αυθεντική. Παρομοίως, η μέθη που επακολουθεί μετά από όλες τις μεγάλες επιθυμίες, όλες τις μεγάλες επιδράσεις: η μέθη της γιορτής, της μονομαχίας, του θάρρους, της νίκης, κάθε ακραίας κίνησης∙ η μέθη της ωμότητας∙ η μέθη της καταστροφής∙ η μέθη κάτω από συγκεκριμένες μετεωρολογικές επιδράσεις, για παράδειγμα η μέθη της άνοιξης∙ η μέθη κάτω από την επίδραση ναρκωτικών∙ τέλος, η μέθη της θέλησης, η μέθη μιας εντεινόμενης και αυξανόμενης θέλησης.

Αυτό που είναι αναγκαίο στην μέθη, είναι το συναίσθημα της έντασης της δύναμης και της αφθονίας. Με αυτό το συναίσθημα, δίνουμε στα πράγματα, τα ωθούμε στο να δεχθούν αυτό που έχουμε μέσα μας, τα χτυπούμε-την διαδικασία αυτή την ονομάζουμε ιδεαλισμό. Ας ξεφορτωθούμε όμως εδώ μια προκατάληψη: ο ιδεαλισμός δεν συνίσταται, όπως γενικά πιστεύεται, στο να αποκόψουμε καθετί μικρό ή συμπληρωματικό. Το βασικό στοιχείο είναι κατά κύριο λόγο μια μοιραία διάσωση των αναγκαίων στοιχείων, με τρόπο που τα υπόλοιπα απλά εξαφανίζονται. Σε αυτήν την κατάσταση, εμπλουτίζουμε τα πάντα με βάση την χωρητικότητά τους: αυτό που βλέπουμε, αυτό που θέλουμε, αυτό που δοκιμάζουμε, αυτό που δίνει δύναμη.

Ο άνθρωπος, σε αυτήν την κατάσταση, μεταμορφώνει τα πράγματα μέχρι που αυτά να αποκτήσουν δύναμη-ανάλογα με τον βαθμό που τα τελειοποιεί. Αυτή η αναγκαιότητα της τέλειας μεταμόρφωσης-αυτό είναι τέχνη. Όπως και ό,τι ο καλλιτέχνης δεν θα γίνει, εντούτοις λαμβάνει χαρά μέσω της τέχνης, όπου ο ίδιος παίζει με τον εαυτό του και την τελειότητα.»

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.