Παρασκευή, 06 Οκτωβρίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#43]

Εικόνα: Αριστερά, γυναίκα της Αστυπάλαιας, στο νησί στις αρχές του 20υ αιώνα (Φωτογραφία του Maynard Owen Williams). Δεξιά, σύγχρονες γυναίκες της Αστυπάλαιας με την παραδοσιακή ενδυμασία.

 

Σύμφωνα με τους μελετητές των λαογραφικών στοιχείων, το «χρυσομάντηλο» της ιδιαίτερης παραδοσιακής φορεσιάς των γυναικών της Αστυπάλαιας παραπέμπει τυπολογικά στη βυζαντινή ενδυματολογία. Το παλιό αυτό μαντήλι της κεφαλής ονομάζεται έτσι επειδή το επιμετώπιο του κεφαλόδεσμου είναι χρυσοκέντητο και συνήθως στολισμένο με μαργαριτάρια. Φοριόταν κατά τον γάμο ή τον αρραβώνα και σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις.

Ο ίδιος ο κεφαλόδεσμος έχει ως βάση την «κουλούρα» και τις δύο «μπόλιες», την κίτρινη και τη λευκή. Αυτές είναι κεντημένες πάντοτε σε όλο το μήκος των άκρων τους. Δίνεται μεγάλη έμφαση στον κεφαλόδεσμο και τα στολίδια του, ο οποίος στηρίζεται με τις κομποβελόνες. Οι κρόταφοι της κοπέλας στολίζονται με άνθη. Εξίσου μεγάλη σημασία δίνεται στο ένδυμα αυτό καθ’αυτό, με τα μανίκια του βαμβακερού πουκάμισου να είναι πάντα ολοκέντητα και με το φουστάνι – ή «ζατούνι»- να είναι από ατλάζι και επίσης κεντημένο. Τα μανίκια αυτά ήταν πλατιά και ονομάζονταν «καλιεράτα» και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα δένονταν πίσω στην πλάτη. Τα κοσμήματα της παραδοσιακής γυναικείας φορεσιάς περιλαμβάνουν καρφοβελόνες, βέργες, ζωνάρι και δύο ζωσιές, οι οποίες είναι μία αλυσιδένια ζώνη και ένα «κρεμασίδι» σε σχήμα ιχθύος ή ποικίλες αναπαραστάσεις ιχθύων και άλλων συμβόλων.

Η καθημερινή γυναικείοα ενδυμασία της Αστυπάλαιας δεν είχε όλα αυτά τα στοιχεία, ονομαζόταν «σκλέτα» και ήταν συνήθως ένα απλό πράσινο φουστάνι με ένα κρεμασίδι ως κόσμημα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 82 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.