Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#4]

Η θλιβερή κυριαρχία των αριστερών στην τέχνη και τον πολιτισμό

 

Μόνο η κραυγή του Μουνκ θα μπορούσε να εκφράσει τόσο αντιπροσωπευτικά την αντίδραση κάθε νοήμονα ανθρώπου, στην σκέψη της κυριαρχίας των αριστερών «καλλιτεχνών» στον πολιτισμό και την τέχνη.  Από τα «παλλόμενα πέη» του Φαμπρ μέχρι τα έργα της Κιτσοπούλου και ορισμένες μεταμοντέρνες εκθέσεις ζωγραφικής, είναι εμφανής η θλιβερή επικράτηση των αριστερών και σε ένα ακόμη σημαντικό πεδίο, στην  τέχνη.

Φυσικά, αυτός ο όρος είναι εξαιρετικά γενικός, ώστε να συμπεριλαμβάνει το πλήθος των καλλιτεχνών των οποίων δύο είναι τα βασικά στοιχεία, ο ανθελληνισμός και η παρακμή. Ο ανθελληνισμός, ο οποίος εκφράζεται με την γελοιοποίηση ιστορικών ηρωικών μορφών του Έθνους και με την παρερμηνεία ορισμένων γεγονότων, ενώ η παρακμή με την συχνά αισχρή θεματολογία, η οποία υποβιβάζει συνολικά το ανθρώπινο γένος.

Και δυστυχώς η κυριαρχία των αντεθνικών στοιχείων στην τέχνη συνεπάγεται τον αφανισμό έργων με πατριωτικό περιεχόμενο ή έστω έναν κλασικό προσανατολισμό. Και βλέπουμε ότι αυτή η κυριαρχία υφίσταται σε όλα τα επίπεδα, μην αφήνοντας χώρο για εμπνευσμένους καλλιτέχνες. Από τις σχολές καλών τεχνών μέχρι τις εταιρείες παραγωγής ή τους σχετικούς δημόσιους οργανισμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο χώρο του κινηματογράφου: ανάμεσα σε πληθώρα ταινιών τύπου safesexυπήρξε και μια καλογυρισμένη και αξιοπρεπής ταινία με πατριωτικό περιεχόμενο, με την ονομασία «Έξοδος 1826». Το γεγονός ότι αυτή η ταινία χάθηκε στην αφάνεια οφείλεται στην μηδενική προβολή και στήριξη από δημόσιους φορείς.

Και για να μην νομίζει κανείς ότι γίνεται ηθελημένα αναφορά σε «χτυπητές» περιπτώσεις παρακμιακών καλλιτεχνών, αντί επιλόγου θα αρκεστούμε να πούμε ότι ο Ρίτσος ποτέ δεν κατάφερε να φτάσει ούτε έναν Παλαμά, ούτε έναν Σικελιανό. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 37 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.