Παρασκευή, 07 Απριλίου 2017

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#17]

Φωτογραφία: Κοπέλα του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας φωτογραφημένη σε παραδοσιακή κερκυραϊκή γυναικεία ενδυμασία.

 

Η παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία της Κέρκυρας διακρίνεται για το πόσο εντυπωσιακή και οπτικά ευχάριστη είναι. Δεσπόζουσα θέση στην κερκυραϊκή φορεσιά κατέχουν τα πανέμορφα άνθη που στολίζουν την κεφαλή της κοπέλας. Το κάλυμμα της γυναικείας κεφαλής αποτελείται από ένα κεφαλομάντηλο, κατασκευασμένο από δύο μαντήλια τυλιγμένα μαζί (συνήθως λευκό με κόκκινο ή μαύρο με κόκκινο, όπως στη φωτογραφία) και από τα στολίδια από πάνω, τα οποία είναι κυρίως χρωματιστά άνθη και ίσως κάποια φτερά. Μάλιστα η βάση του στεφανιού αυτού φαίνεται να είναι παγανιστική, παραπέποντας σε αρχαίες εποχές όπου οι κοπέλες στον γάμο τους και σε άλλες εορτές έφεραν στεφάνι από άνθη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αναπαραστάσεις σε αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ. όπου νυμφοκόμοι (παράνυμφοι) στολίζουν το κεφάλι της νύφης με διάδημα από άνθη και το νυφιάτικο πέπλο της  - φυσικά και το πέπλο έχει διασωθεί ως γαμήλιο έθιμο εώς και σήμερα.

Το κύριο μέρος της φορεσιάς αποτελείται από ένα μεγάλο φόρεμα, συνήθως λευκό, και συνοδεύεται από ένα γιλέκο με μακριά μανίκια που φέρει χρυσά κεντήματα, στολίδια και κοσμήματα. Η ενδυμασία επίσης περιλαμβάνει χρωματιστή ποδιά με διάφορα κεντήματα και ένα μαντήλι δεμένο γύρω από τη μέση της κοπέλας. Τα έντονα χρώματα και τα ιδιαίτερα κεντήματα της κερκυραϊκής ενδυμασίας έχου συνδεθεί με την ιδιοσυγκρασία των ανθρώπων κερκυραϊκής καταγωγής καθώς και με τους χαρούμενους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής της Κέρκυρας.

Στην αγροτική Κέρκυρα, σε διάφορα χωριά του νησιού, οι γυναίκες μέχρι πρόσφατα φορούσαν την ίδια βάση ρούχων – χωρίς το διάδημα, αλλά με σκέτο κεφαλομάντηλο, και χωρίς τα στολίδια – στην καθημερινή τους ζωή. Κατά τη διάρκεια εορτών του νησιού όπως οι λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνα ή άλλων εκδηλώσεων δίνεται η ευκαιρία στις ντόπιες να συνεχίσουν την παράδοση της όμορφης αυτής ενδυμασίας. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.