Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017

Ημέρα Λειτουργίας Μετώπου Νεολαίας

Ομιλία με θέμα: «Γρηγόρης Αυξεντίου»

 

Το Σάββατο, 4 Μαρτίου 2017, κατά την καθιερωμένη συνάντηση των μελών του Μετώπου Νεολαίας, πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα την ζωή και την δράση του Κύπριου Αγωνιστή της Ε.Ο.Κ.Α Γρηγόρη Αυξεντίου, μιας εκ των θρυλικότερων και ηρωικότερων μορφών του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα κατά των άγγλων δυναστών στην Μεγαλόνησο, με στόχο την Απελευθέρωση - Αυτοδιάθεση και την Ένωση της με την Μητέρα Ελλάδα.

Γεννήθηκε στο χωριό Λύση Αμμοχώστου στις 22 Φεβρουαρίουτου 1928, γαλουχημένος με τις αξίες της Πατρίδας και του Έθνους. Αποφοιτώντας από το Γυμνάσιο μετέβη στην Ελλάδα για να φοιτήσει στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, στις εξετάσεις της οποίας όμως δεν επιτυγχάνει, με αποτέλεσμα την εισαγωγή του στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού. Από τον Στρατό απολύεται ως Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού και στη συνέχεια υπηρετεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέχρι την επιστροφή του στην Κύπρο το 1952.

Τον Ιανουάριο του 1955 μυείται στην Ε.Ο.Κ.Α, με κύριο στόχο την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπου και έχει την πρώτη του επαφή με τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή, αρχηγό της οργάνωσης, εντασσόμενος απευθείας στον αγώνα κατά των Άγγλων, με το κωδικό όνομα «Ζήδρος», ψευδώνυμο που παρέπεμπε στον Δυτικομακεδόνα κλεφταρματολό επί Τουρκοκρατίας, το οποίο και κράτησε μέχρι τον ηρωικό του θάνατο. Αντί του καθιερωμένου όρκου, ο Γρίβας δέχεται τον λόγο της στρατιωτικής Τιμής του Γρηγόρη Αυξεντίου.

Υπήρξε φυσιογνωμία ηγετική, καθώς και ο μοναδικός από τους νεαρούς μαχητές που διέθετε στρατιωτική κατάρτιση. Πολύ σύντομα διακρίνεται για τις οργανωτικές και πολεμικές του αρετές και του δίνεται η θέση του υπαρχηγού. Ήταν ο πρώτος τομεάρχης της Ε.Ο.Κ.Α στην περιοχή της Αμμοχώστου. Την 1η Απριλίου του 1955 ανακαλύπτεται το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε για την επιχείρηση ανατινάξεων στις αποθήκες πετρελαίου της αγγλικής βάσης Δεκέλειας. Έτσι, βγαίνει στα βουνά και ηγείται των επιθέσεων εναντίον αγγλικών στόχων στον τομέα του.

Έπειτα από πολλές προσπάθειες των άγγλων κατακτητών να συλλάβουν τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον επικηρύττουν με το ποσό των 250 λιρών, το οποίο στην συνέχεια φτάνει το, μυθικό για την εποχή, ποσό των 5000 λιρών. Μετά την επικήρυξη του θα μετατεθεί στον τομέα Κερύνειας και έτσι θα συνεχίσει των αγώνα του από τα βουνά του Πενταδάκτυλου, όπου ως έμπειρος αξιωματικός μαθαίνει τους συμπατριώτες του την χρήση των όπλων, καθώς και τεχνικές ανταρτοπόλεμου.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1955 ο Αυξεντίου και οι συναγωνιστές του παγιδεύονται από τον εχθρό στο όρος Τρόοδος, όπου και δίνουν την ιστορική μάχη των Σπηλιών. Εκεί, επιδεικνύει για ακόμη μια φορά τις εξαίρετες στρατιωτικές του ικανότητες, παρασύροντας δυο φάλαγγες των άγγλων στρατιωτών, που ανηφόριζαν προς τα κρησφύγετα, να συγκρουστούν μεταξύ τους, πυροβολώντας και προς τις δυο κατευθύνσεις.

Το Πάσχα του 1956 βρίσκει τον ήρωα να αναρρώνει στο ιστορικό μοναστήρι του Μαχαιρά, όπου και έρχεται αντιμέτωπος με τους διώκτες του, όταν πάνω από εκατό άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες περικυκλώνουν το μοναστήρι, ψάχνοντας για κάποιον Αυξεντίου με το ψευδώνυμο «Ζήδρος». Μεταμφιεσμένος σε καλόγερο, παρουσιάζεται και συστήνεται στον επικεφαλή τους ως «πάτερ - Χρύσανθος» και στην συνέχεια τους... κερνάει.

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1957 οι αγγλικές δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν την πληροφορία από ένα βοσκό ότι ο Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονται σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιρά στο όρος Τρόοδος. Το ξημέρωμα της 1ης Μαρτίου βρίσκει τους αγωνιστές κρυμμένους μέσα στο κρησφύγετο, ενώ όλο και περισσότεροι άγγλοι στρατιώτες μαζεύονται στην περιοχή προκειμένου να εντοπίσουν τον Αυξεντίου.

Οι κατακτητές ψάχνουν μανιωδώς, κατακλύζοντας όλη την περιοχή, ενώ ένα απόσπασμα εξήντα στρατιωτών περικυκλώνει την σπηλιά και καλεί τον Αυξεντίου να παραδοθεί. Τότε, ο Αυξεντίου, αφού διατάζει τους συναγωνιστές του, παρά τις διαμαρτυρίες τους, να παραδοθούν, απαντάει με ένα ακόμα υπερήφανο «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ! Ελάτε να με πάρετε», αποφασισμένος να κάνει αυτό που τον πρόσταζε η ελληνική του ψυχή και υπερηφάνεια, να πολεμήσει μέχρις εσχάτων.

Αμέσως, τέσσερις στρατιώτες ορμούν μέσα στην σπηλιά, όπου ο «Αετός του Μαχαιρά» τους υποδέχεται με καταιγιστικά πυρά.Ξεσπά τότε η μάχη, η οποία κράτησε δέκα ολόκληρες ώρες, χωρίς αποτέλεσμα για τους κατακτητές, οι οποίοι ζητούσαν συνεχώς ενισχύσεις που κατέφθαναν με ελικόπτερα. Αφού χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα και όπλα όλων των ειδών και απέτυχαν, μη μπορώντας να πλησιάσουν το κρησφύγετο διαφορετικά, έλουσαν την περιοχή με βενζίνη και το κρησφύγετο τυλίχτηκε στις φλόγες. Ο υπαρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α, το καμάρι της Λύσης, δεν έδειξε μόνο πώς πολεμούν οι ήρωες, αλλά και πώς πεθαίνουν! Ρίχνει την τελευταία του χειροβομβίδα και παραμένει στο κρησφύγετο, για να περάσει στην αιωνιότητα, με αλύγιστο φρόνημα και απαράμιλλη πίστη στα Ιδανικά και τις Αξίες του. Έτσι, μόλις 29 ετών, περνάει με τον πλέον ηρωικό τρόπο στο Πάνθεον των Αθανάτων του Έθνους.

Οι άγγλοι, φοβούμενοι λαϊκό ξεσηκωμό, θάβουν το απανθρακωμένο σώμα του Γρηγόρη Αυξεντίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, τα λεγόμενα σήμερα «Φυλακισμένα Μνήματα», δίπλα σε άλλους αγωνιστές. 

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι το ήθος και οι αρχές του Ήρωα, αναδεικνύονται ακόμα περισσότερο από την υπερήφανη στάση της οικογενείας του, με τον πατέρα του να βγαίνει από το νεκροτομείο, όπου του ζήτησαν να αναγνωρίσει το νεκρό σώμα του γιου του, με ένα πλατύ χαμόγελο μέχρι που απομακρύνθηκε, διότι δεν ήθελε να τον δουν οι «σκύλοι» να κλαίει, και την μητέρα του, ως γνήσια Ελληνίδα, να λέει χαρακτηριστικά: «Καλύτερα μια χούφτα τιμημένη στάχτη, παρά γονατισμένος ο γιόκας μου».

Η αυτοθυσία του μεγάλου αυτού Ήρωα, που αγωνίστηκε με ανιδιοτέλεια για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική, δίνοντας την ίδια του την ζωή, αποτελεί για όλους εμάς φάρο φωτεινό και παράδειγμα προς μίμηση στον δύσκολο Αγώνα μας. Ας διδαχθούμε, λοιπόν, από την ανδρεία και το μαχητικό του πνεύμα του, την ιερή αυτή κληρονομιά των ένδοξων προγόνων μας, χάρη στην οποία γράφτηκαν χρυσές σελίδες δόξης στην Ιστορία του Έθνους μας.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.