Παρασκευή, 04 Απριλίου 2008

Έργα και Ημέρες

 

"Σαράντα λοιπόν μέρες από του ήλιου τα γυρίσματα, μέσ' στην καρδιά του καλοκαιριού, της εποχής που είν' όλη κάματος, βαστάει για τους θνητούς και του ταξιδιού η εποχή η κατάλληλη. Τότε μήτε το πλοίο θα τσακίσης, μήτε θα σου χαλάση η θάλασσα τους ναύτες σου, εκτός αν ορεχτή ο κοσμοσείστης Ποσειδώνας ή ο Δίας βασιλιάς των αθανάτων και θελήση να σε καταστρέψη. Τότε είναι αγαθές οι πνοές και η θάλασσα ακύμαντη. Ήσυχος τότε εμπιστέψου στους ανέμους τον εαυτό σου, τράβηξε στη θάλασσα το γοργό σου καράβι, βάλε μέσα ολόκληρο το φορτίο σου και βιάσου να γυρίσης όσο το βολετό γρηγορώτερα πίσω στο σπίτι σου. Μη περιμένης το καινούργιο κρασί, μήτε τα φθινοπωρινά τα πρωτοβρόχια και τον χειμώνα πώρχεται και τ' άγρια αναστατώματα της Όστριας που συνταράζει, ανασηκώνοντας τα κύματα, στις δυνατές τ' ουρανού μπόρες το φθινόπωρο, και κάνει φοβερό το πέλαγος απ' άκρη σ' άκρη.
 
Είναι για τους θνητούς κι' ένα άλλο ταξίδι, θέλω να πω τ' ανοιξιάτικο, τότε που για πρώτη φορά αντικρύζει ο άνθρωπος στην κορφή της αγριοσυκιάς τα φύλλα τόσο μεγάλα, όσο 'ναι τ' αχνάρι που η κουρούνα αφήνει όπου πατήση. Τότε μπορείς να περάσεις στη θάλασσα: είναι ακριβώς ο καιρός του ανοιξιάτικου ταξιδιού. Μα, δεν το κρύβω, εγώ δεν θα παινέσω το ταξίδι τούτο· δεν παραρέσει στη δική μου την ψυχή: είναι ν' αδράξης την κατάλληλη στιγμή και δύσκολα θ' αποφύγης κάποιο δυσάρεστο. Μα τι τα θες! Οι άνθρωποι το κάνουνε κι' αυτό, γιατί 'ναι ελαφροστόχαστος ο νους των: χρήματα, χρήματα, είν' η ζωή των δύστυχων ανθρώπων! Είναι βέβαια σκληρό να πεθάνης μέσα στα κύματα! Μα εμπρός, πίστεψέ με και βάλ' τα στην ψυχή και στοχάσου τα όλα τούτα όπως σου τα συμβούλεψα. Αλλά, πρόσεξε, μη βάλης όλο σου το βιος μέσα στο βαθουλό καράβι, αλλά το περισσότερο ν' αφήνης έξω και το λιγώτερο να φορτώνης. Θάναι σκληρό να συντύχης καμμιά καταστροφή μέσα στα κύματα της θάλασσας, σκληρό ακόμα, αν φορτώνοντας στην άμαξα παραμεγάλο βάρος, κάμης να σπάση ο άξονας και το φορτίο να πάη χαμένο. Όλα σου μετρημένα νάναι· και το να ενεργής στην κατάλληλη περίπτωσι είναι το καλύτερο απ' όλα."

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.