Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014

Η Ταινιοθήκη ενός εθνικιστή [#6]

 
47 Ronin
 
2013, Βουδαπέστη - Λονδίνο - Καρλ Έρικ
 
"Για το έγκλημα της ανυπακοής θα έπρεπε όλοι να εκτελέστητε σαν κοινοί εγκληματίες, αλλά εσύ και οι άντρες σου θα ακολουθήσετε τον πατροπαράδοτο τρόπο του Bushido, επειδή τιμήσατε τον αφέντη σας και εκδικηθήκατε την πονηριά. Βλέπω μόνο Σαμουράι μπροστά μου." 
 
ΥΠΟΘΕΣΗ
 
Ιαπωνία, 18ος αιώνας. Μια ομάδα αποτελούμενη από 47 εξόριστους Σαμουράι που έχουν χάσει τον Αρχηγό τους, ξεκινούν μια αποστολή αυτοκτονίας με σκοπό να αποκαταστήσουν την Τιμή του αφέντη τους και να εκδικηθούν τον προδότη που ευθύνεται για τον άδικο χαμό του, παρόλο που ο Σογκούν (ανώτατος στρατηγός) τους απαγορεύει ρητά να αναζητήσουν εκδίκηση. 
 
Ο Κάι, είναι ένας εκ των 47 πολεμιστών που θα βιώσει την αμφισβήτηση και την απόρριψη των υπολοίπων λόγω του φυλετικού του προσδιορισμού μιας και δεν είναι καθαρόαιμος Ιάπωνας, και ειδικά όταν φανερωθεί πως είναι ερωτευμένος με την κόρη του χαμένου αφέντη τους, Μίκα.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΑΝΑΛΥΣΗ 
 
Είναι γεγονός πως όσο απελπιστική και αν είναι η κατάσταση όσο αφορά τον αφανισμό ιδανικών και αξιών στην σύγχρονη κοινωνία, πάντα θα υπάρχει η ιστορία να τρέφει με λαμπρά παραδείγματα όποιον ψάχνει για δεσμίδες φωτός μες το σκοτάδι. Η Ιαπωνία είναι μακράν ό,τι καλύτερο έχει χαρίσει η Ασία στον κόσμο και επομένως είναι μια πολύ καλή και πλούσια πηγή μελέτης για όλους. Η συγκεκριμένη ταινία δεν επινοήθηκε από κάποιον εγκέφαλο του Χόλιγουντ, αλλά είναι πραγματικός Ιαπωνικός θρύλος. Για την ακρίβεια αμφιβάλουμε αν εν έτει 2013 θα υπήρχε κάποιος Αμερικάνος που θα μπορούσε να δημιουργήσει απ' το πουθενά μια τόσο ρομαντική ιστορία περιλαμβάνοντας αξίες και έννοιες όπως Τιμή και Αυτοθυσία - Αρχηγό και Πατρίδα. Παρακολουθήσαμε 47 άνδρες οι οποίοι δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να παραμένουν αφοσιωμένοι στον σκοπό τους πληρώνοντας κάθε τίμημα, παρόλο που ήξεραν απ'την αρχή της επανάστασης τους πως η μοίρα τους στην ουσία ήταν γραμμένη και υπήρχαν μόνο οι λέξεις Αξιοπρέπεια και Θάνατος. Το σπουδαιότερο σημείο φυσικά, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την στιγμή του Χαρακίρι, εκεί όπου παραταγμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο ευχαρίστησαν τους θεούς που τους έδωσαν την ευκαιρία να πεθάνουν ως πραγματικοί σαμουράι και όχι ως Ronin. Δέχονται λοιπόν το δώρο του Σογκούν, και αφαιρούν μόνοι τους τις ζωές τους παρά να πεθάνουν ατιμασμένοι· ένα πράγμα το οποίο κάθε άνθρωπος που πραγματικά ζει με Τιμή θα πρέπει να είναι πάντα έτοιμος να κάνει. Ας δούμε πιο αναλυτικά τον θρύλο και το νόημα του.
 
 
Ronin λοιπόν, θα πει Σαμουράι δίχως αφέντη. Αν στο επόμενο βήμα εξισώσουμε έναν Σαμουράι με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως τον "τέλειο ιππότη" του δυτικού κόσμου, παρά τις προφανείς διαφορές από κουλτούρα σε κουλτούρα, θα βρεθούμε σε ένα τρισυπόστατο σημείο τομής που ακούει στην αλληλουχία Τιμής Αφοσίωσης Καθήκοντος. Μέσα από την ταινία προκύπτει ένα τεράστιο φιλοσοφικό ερώτημα για έναν Εθνικιστή. Είναι ο θάνατος πραγματικά ένα μέσον αρκετά ισχυρό ώστε να σπάσει τα δεσμά που κρατούν δεμένο έναν άνθρωπο με τα Καθήκοντα και την Αφοσίωση που επιβάλει ο Κώδικας Τιμής του απέναντι σε έναν άλλον άνθρωπο που είναι πλέον νεκρός; Το πνεύμα του στρατιώτη μας οδηγεί στο να συνεχίσουμε να βαδίζουμε πάντα εμπρός ό,τι και αν συμβεί μέχρι να εκπληρώσουμε τον σκοπό μας ή να πέσουμε νεκροί σε κάποια άλλη μάχη. Από την άλλη, το πνεύμα του ρομαντισμού, που επίσης υπάρχει σε κάθε εθνικιστή θέλει να ολοκληρώσουμε τον κύκλο μας μαζί με τον άνθρωπο που είμαστε δεμένοι καθιστώντας τους εαυτούς μας άξιους. Από το 'Α ή από το ΄Β μονοπάτι ο προορισμός είναι ένας: Ο θάνατος μετά από μια διαδρομή ενός ενάρετου και απολύτως έντιμου βίου. Για αυτό απ' ότι φαίνεται μάλλον δεν υπάρχει απόλυτα σωστό ή λάθος ανάμεσα σε αυτό το δίλημμα.
 
 
ΣΗΜΕΡΑ
 
Μέτα από την ανάλυση μιας τόσο δραματικής ταινίας, είναι η πρώτη φορά στην σειρά κειμένων "Η Ταινιοθήκη Ενός Εθνικιστή" που δεν μπορεί να υπάρξει ταύτιση διότι δεν είμαστε σε καμία περίπτωση "Ronin". Ο άνθρωπος που ακολουθούμε ζει, βασιλεύει και η ψυχή του μένει στητή και ολόρθη. Όσο για το ηθικολογικό νόημα όσο αφορά την Τιμή και την Αυτοθυσία, όποιος πραγματικά γνώρισε και βιώνει την μαγεία του ταξιδιού μας, είναι βέβαιο πως θα μείνει έτσι μέχρι το τέλος όποιο και αν είναι αυτό.   
 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 40 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.