Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#103]

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ

Α’ Μέρος

Η μάχη στα Λεύκτρα.

Τον χειμώνα του 379 – 378 π.Χ. μια ομάδα συνωμοτών, μεταμφιεσμένων σε γυναίκες, εισβάλλει στην οικεία του Φυλλίδα, ενός ευκατάστατου Θηβαίου, την στιγμή που βρισκόντουσαν εκεί, ως καλεσμένοι, οι απερχόμενοι φιλοσπαρτιάτες πολέμαρχοι και τους σκοτώνουν. Ακολουθεί η εισβολή τους στις οικείες του Λεοντιάδη και του Αρχία, όπου σκοτώνουν και αυτούς. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ανάμεσα σε αυτούς τους γενναίους συνωμότες ήταν και ο Πελοπίδας του Ιπποκλέους.

Την επομένη ημέρα ξεσπάει στην πόλη των Θηβών η επανάσταση, την οποία οι κάτοικοι της δέχθηκαν με ανακούφιση, ενώ η Καδμεία, προς μεγάλη έκπληξη όλων όπως λέγεται, παραδόθηκε αμαχητί. Λίγο αργότερα η Αθήνα με την Θήβα συνήψαν συμμαχία εναντίον της Σπάρτης.

Ακολούθως, ο Σπαρτιάτης στρατηγός Σφοδρίας βάδισε εναντίον του Πειραιά, αλλά τελικά δεν πραγματοποίησε επίθεση στην πόλη, καθώς το γεγονός ότι είχε αρχίσει να ξημερώνει έκανε τον αιφνιδιασμό μάταιο. Όπως λέγεται στο σημείο αυτό, η κυβέρνηση της σπαρτιατικής πόλης – κράτους αντιμετώπισε την απερισκεψία του Σφοδρία με προκλητική επιείκεια, τιμωρώντας τον μόνο με την επιβολή προστίμου, ενώ στην Αθήνα ένας εκ των δυο στρατηγών που είχαν μεταβεί εθελοντικά στην Βοιωτία μετά τα γεγονότα της επανάστασης, είχε καταδικαστεί σε θάνατο, και μάλιστα κατ’ απαίτηση της Σπάρτης.

Η ολοφάνερη αυτή αντίθεση μεταξύ των δυο πόλεων οδήγησε την Αθήνα στην επίσπευση των σχεδίων της, με σκοπό την προστασία της αυτονομίας της από την Σπάρτη. Ειδικότερα, η πόλη των Αθηνών προέβη στην ίδρυση της Β’ Αθηναϊκής Συμμαχίας, η οποία είχε αρκετές διαφορές από την πρώτη.

Πιο συγκεκριμένα, αναγνωρίζονταν οι όροι της ειρήνης, ενώ η συμμαχία διακρινόταν από αμιγώς αμυντικό χαρακτήρα. Ακόμα, οι σύμμαχοι συνεδρίαζαν ξεχωριστά από τους Αθηναίους και είχαν δικαίωμα να λαμβάνουν αποφάσεις, τις οποίες όμως θα επικύρωνε ένα άλλο σώμα. Επίσης, υπήρχε κοινό ταμείο και οι εισφορές αποκαλούντο «συντάξεις», ενώ απαγορεύτηκε ρητώς η εγκατάσταση ή κατοχή περιουσίας από Αθηναίους σε συμμαχικές πόλεις. Έτσι, τόσο η διαχείριση του ταμείου, όσο και η ηγεσία των συμμαχικών δυνάμεων, θα βρίσκονταν στην δικαιοδοσία των Αθηναίων.

Όσον αφορά στους συμμάχους συμπεριλαμβάνονταν η Χίος, το Βυζάντιο, η Μυτιλήνη και η Μήθυμνα, η Ρόδος, η Εύβοια και η Θήβα. Σταδιακά, ωστόσο, προσχώρησαν και άλλες περιοχές ή πόλεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Κέρκυρα, η Ήπειρος, οι Φερραί, οι πόλεις της Θράκης, καθώς επίσης και εκείνες της πρώην Χαλκιδικής Συμμαχίας.

Εντούτοις, δέκα περίπου έτη έπειτα από την συνθήκη του Ανταλκίδα, η Σπάρτη βρισκόταν και πάλι σε πόλεμο με την πόλη των Αθηνών, αλλά και με την αναδυόμενη της εποχή εκείνη δύναμη της Θήβας. Μετά από την αποκατάσταση της δημοκρατικής παράταξης στην Θήβα, οι κυβερνήτες της έστρεψαν το ενδιαφέρον τους, κυρίως, στην αναδιοργάνωση των στρατευμάτων τους, η οποία κρινόταν μεγίστης σημασίας.

Τότε έλαβε χώρα και η ίδρυση του «Ιερού Λόχου», που αποτελείτο από 150 ζεύγη οπλιτών, όλοι επίλεκτοι νέοι των επιφανέστερων οικογενειών, οι οποίοι είχαν διακριθεί με κριτήριο την δύναμη και την αντοχή τους. Ακόμη, οι νέοι αυτοί είχαν στο πλευρό τους τον καλύτερο τους φίλο, ο οποίος ήταν  έτοιμος να αγωνιστεί και να δώσει την ζωή του για τον παραστάτη – σύντροφο του. Όπως μας πληροφορεί η ιστορική παράδοση, ένας από τους καλύτερους Ιερολοχίτες υπήρξε και ο Επαμεινώνδας, ο οποίος είχε ξεχωρίσει για τον πατριωτισμό, την ευγλωττία του, την αυταπάρνηση που επιδείκνυε σε όλους τους πειρασμούς και την ικανότητα του για τα στρατιωτικά ζητήματα.

Η Θήβα, βέβαια, εκτός του γεγονότος ότι συμμάχησε με την Αθήνα για να αντιμετωπίσει με επιτυχία την μεγάλη της αντίπαλο Σπάρτη, επιχείρησε να αναστήσει το Κοινό των Βοιωτών, ώστε να καταλάβει σε αυτό την ηγετική θέση, κάτι που εντέλει επιτεύχθηκε μέσω της σταδιακής υποταγής των μικρότερων βοιωτικών πόλεων.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 54 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.