Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#113]

Γ’ Μέρος

Η Σπάρτη και η Μακεδονία.

Η πόλη της Σπάρτης, εντούτοις, απείχε από την νικηφόρο προέλαση του μεγαλύτερου Έλληνα στρατηλάτη, καθώς δεν ήταν δυνατόν να συμμετέχει σε μια εκστρατεία, όταν ο επικεφαλής της δεν ήταν Σπαρτιάτης. Οι εποχές της μεγάλης της δύναμης, όμως, είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, της αποστολής των πανοπλιών 300 Περσών από τον Αλέξανδρο ως ανάθημα στην Ακρόπολη των Αθηνών, έπειτα από την μάχη του Γρανικού. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το ανάθημα έφερε της εξής επιγραφή: «Αλέξανδρος Φιλίππου και οι Έλληνες πλην Λακεδαιμονίων από των βαρβάρων των την Ασίαν κατοικούντων».

Λίγα έτη νωρίτερα, περί το 344 π.Χ., ο Αρχίδαμος σκοτώθηκε πολεμώντας ως μισθοφόρος σε μάχη εναντίον των Μεσσαπίων και των Λουκάνων στο Μανδόνιο της Κάτω Ιταλίας, προσφέροντας βοήθεια στους Ταραντίνους. Τόσο ο Αγησίλαος, όσο και ο Αρχίδαμος, αν και βασιλείς, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους ως μισθοφόροι – στρατηγοί ξένων στρατευμάτων. Η σπαρτιατική πολιτεία ήταν εμφανές ότι δεν διάνυε την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, ενώ η οικονομία της είχε καταστραφεί μετά την αυτονόμηση της Μεσσηνίας.

Εν συνεχεία, όταν έφτασε η είδηση ότι ο Αλέξανδρος είχε νικήσει τον Δαρείο στην μάχη της Ισσού το 331 π.Χ., ο βασιλιάς της Σπάρτης Άγις Γ’, ο οποίος είχε διαδεχθεί τον Αρχίδαμο, κήρυξε τον πόλεμο κατά της Μακεδονίας. Με την οικονομική βοήθεια, ωστόσο, των σατραπών Φαρναβάζου και Αυτοφραδάτη ενίσχυσε τις δυνάμεις του, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και σε πλοία.

Ο Άγις με τους Αρκάδες, τους Αχαιούς, τους Ηλείους και ορισμένους ακόμη μισθοφόρους επιτέθηκε κατά της Μεγαλόπολης. Ο Αντίπατρος, από την άλλη πλευρά, αντιβασιλέας της Μακεδονίας στην θέση του Αλέξανδρου, έσπευσε αμέσως να συνδράμει την Μεγαλόπολη, όπου έπειτα από σκληρή μάχη, κατόρθωσε να συντρίψει τους αντιπάλους του. Ο Άγις, ωστόσο, σκοτώθηκε στην μάχη αυτή, ενώ ο Αλέξανδρος επέβαλλε ελαφρείς όρους στους ηττημένους.

Κατόπιν, περί τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., η σπαρτιατική πολιτεία έλαβε την απόφαση να περιβάλλει τις τέσσερις κώμες και την ακρόπολη της με τείχος, ενώ λίγο αργότερα προχώρησε στην κοπή των πρώτων νομισμάτων της, δηλαδή τρεις αιώνες αργότερα από όλη την υπόλοιποι Ελλάδα. Ήταν, πλέον, φανερό ότι οι θεσμοί του Λυκούργου δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών, γεγονός που σήμαινε ότι η Σπάρτη έπρεπε στο εξής να υιοθετήσει ριζοσπαστικές αλλαγές για να κατορθώσει να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 39 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.