Προβολή Ταινίας & Συζήτηση: Σάββατο 29 Αυγούστου

Την 28η Αυγούστου του 1948, ύστερα από μακρά βασανιστήρια, ο «Δημοκρατικός Στρατός» εκτελεί την Ελένη Γκατζογιάννη και άλλους 13 συγχωριανούς της, με την κατηγορία ότι αρνήθηκε να παραδώσει τα παιδιά της στο αντιφασιστικό παιδομάζωμα του ΚΚΕ.
Υπό άλλες συνθήκες θα επρόκειτο για άλλο ένα από τα πάμπολλα εγκλήματα του κομμουνισμού σε βάρος αμάχων Ελλήνων. Όμως, η ιστορία αυτή, πέρα από τα «ανταρτοδικεία», τα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις έχει και συνέχεια, πολύ πιο πρόσφατη μάλιστα.
Για την δολοφονία της μητέρας του, ο Νίκος Γκατζογιάννης, συνέγραψε ένα χρονογράφημα, το οποίο έμελλε να καταστεί best seller και να μεταφραστεί σε 26 γλώσσες, πιστοποιώντας αιώνια ότι «Δεν υπάρχουν Έλληνες κομμουνιστές. Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι Έλληνας», όπως έλεγε ο Στρατής Μυριβήλης.
Το βιβλίο έγινε ταινία και οι σύγχρονοι κομμουνιστές απέδειξαν ότι είναι αμετανόητα δολοφονικά κτήνη. Τα γυρίσματα απαγορεύτηκαν στην Ελλάδα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και όταν η ταινία ήρθε στους κινηματογράφους ορδές υπερασπιστών των σφαγέων εμπόδισαν την προβολή της με επιθέσεις και βανδαλισμούς.
Στη μνήμη όλων των θυμάτων της κομμουνιστικής θηριωδίας, αυτή η «απαγορευμένη» ταινία θα προβληθεί το Σάββατο 29 Αυγούστου και ώρα 20:00 στον πολυχώρο της Τ.Ο. Θεσσαλονίκης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, άνευ καταβολής αντιτίμου, και μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση. Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να προσέλθουν εγκαίρως καθώς δεν θα είναι δυνατή η είσοδος μετά την έναρξη της προβολής.
Ημερομηνία: Σάββατο 29 Αυγούστου
Έναρξη προσέλευσης: 19:00
Τοποθεσία: Καζαντζάκη 4 (5ος όροφος), Θεσσαλονίκη












