Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013

Κατάργηση της πάλης από τα Olympic Games

Ένα από τα αρχαιότερα, και ένα από τα πλέον σπουδαιότερα, αθλήματα  θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν από τους  «σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες».

Το άθλημα της πάλης δεν χωράει στα χλιδάτα Olympic Games που θα πραγματοποιηθούν το 2020 σε μία από τις 3 υποψήφιες πόλεις, Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη, Τόκιο. Η Διεθνείς Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) πήρε την απόφαση να αποκλείσει το ιστορικό άθλημα αξιολογώντας πολλά κριτήρια, μεταξύ των οποίων η τηλεθέαση, η πώληση εισιτηρίων, τα κρούσματα ντόπινγκ και η έλξη που ασκεί το άθλημα στους νέους. Σκέφτονται δε, να το αντικαταστήσουν με ένα από τα παρακάτω: σκουός, αθλητική αναρρίχηση και το γουέικμπορντ. Η τελική απόφαση αποκλεισμού ή όχι του αθλήματος θα παρθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων που γεννήθηκε στην αρχαία Ολυμπία δεν έχει καμία σχέση με το πανηγυράκι που διοργανώνεται στις μέρες μας, από τους άπειρους σπόνσορες. Οι Ολυμπιακοί  Αγώνες για τους Αρχαίους  Έλληνες  είχαν θρησκευτική σημασία αφού γίνονταν προς τιμή του  θεού Δία. Ο πρώτος καταγεγραμμένος εορτασμός  Ολυμπιακών αγώνων ήταν στην Ολυμπία, το 776 π.Χ. Η πάλη ήταν ένα από τα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, όπως επίσης  το πένταθλο, ο δρόμος, το άλμα, το ακόντιο, ο δίσκος, η πυγμαχία, το παγκράτιο, οι αρματοδρομίες και τα ιππικά αγωνίσματα. Εισήχθη ως ανεξάρτητο αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 708 π. Χ., αλλά και ως αγώνισμα του πεντάθλου.

Υπήρχαν δύο είδη πάλης η ορθία πάλη ή ορθοπάλη ή σταδαία πάλη και η αλίνδησις ή κύλισις ή κάτω πάλη. Η ορθία πάλη γινόταν σε σκάμμα γεμάτο άμμο όπου οι αθλητές αγωνίζονταν όρθιοι και νικητής έβγαινε εκείνος που έριχνε τρεις φορές κάτω τον αντίπαλό του (τριακτήρ). Η κάτω πάλη γινόταν σε σκάμμα με λάσπη, ενώ η πτώση του αντιπάλου δεν ήταν αρκετή. Οι αντίπαλοι συνέχιζαν να παλεύουν, μέχρι ο ένας από τους δυο να παραδεχτεί την ήττα του και να ζητήσει τον τερματισμό του αγώνα, υψώνοντας το χέρι του προς τον κριτή, με τεντωμένο ένα η δύο δάχτυλα, να κάνει δηλαδή την κίνηση του απαγορεύειν. Οι έφηβοι προπονούνταν και στα δύο είδη πάλης. Με την ορθία πάλη γύμναζαν το πάνω μέρος του σώματός τους, ενώ με την κάτω πάλη γύμναζαν το κάτω μέρος. Ωστόσο, στους πανελλήνιους αγώνες οι αθλητές αγωνίζονταν μόνο στο αγώνισμα της ορθίας πάλης. Επιτρέπονταν όλες οι λαβές εκτός από αυτές στα γεννητικά όργανα, ενώ απαγορεύονταν τα χτυπήματα, τα δαγκώματα, η πίεση στα μάτια και η έξοδος από το σκάμμα. Ο ορισμός των αντιπάλων κατά ζεύγη γινόταν με κλήρο. Οι αθλητές με το σώμα αλειμμένο με λάδι και γυμνοί. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι την πάλη εφηύρε η Παλαίστρα, κόρη του θεού Ερμή, ή ακόμα και ο ίδιος ο Ερμής. Σύμφωνα με τον Πίνδαρο "την μεν από χειρών πάλην εφεύρε Θησέας, την δε από σκελών Κερκύων", δηλαδή, την πάλη με τα άνω άκρα εφηύρε ο Θησέας και την πάλη με τα κάτω (σκέλη) ο Κερκύων. Ως εφευρέτες του αθλήματος, αναφέρονται επίσης  η Θεά Αθηνά, ο Ηρακλής , ο Πηλέας, ο Πλήξιππος, ο Ενετός, ο Φόρβας. Η πάλη αποδεικνυόταν ιδιαίτερα χρήσιμη και στα πεδία των μαχών σε μάχη σώμα με σώμα. Στη μάχη του Μαραθώνα οι Αθηναίοι φέρονται να επικράτησαν των αντιπάλων σε πραγματικό αγώνα πάλης, ενώ στις Θερμοπύλες οι 300 του Λεωνίδα, σαν αχρηστεύτηκαν τα δόρατα και τα σπαθιά τους, πάλεψαν σώμα με σώμα με τους Πέρσες.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η παράσταση απέτυχε! Κυνομαχίες στην Κατερίνη »

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 55 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.