Δευτέρα, 01 Απριλίου 2019

1η Απριλίου 1955: «Η ταν ή επί τας».

''Με τη βοήθεια του Θεού, με πίστην εις τον τίμιον αγώνα μας, με τη συμπαράσταση ολόκληρου του ελληνισμού και με τη βοήθεια των Κυπρίων, αναλαμβάνομεν τον αγώνα δια την αποτίναξιν του Αγγλικού ζυγού, με σύνθημα εκείνο το οποίο μας κατέλειπαν οι πρόγονοι μας ως ιεράν παρακαταθήκην, <<Η ταν ή επί τας>>''.

Με την προκήρυξη αυτή ο ένδοξος Αρχηγός της Ε.Ο.Κ.Α Γρίβας Διγενής σήμανε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα στα βουνά της Μεγαλονήσου, με αντικειμενικό σκοπό την άμεση απελευθέρωση της πατρίδος από τα δεσμά της αποικιοκρατίας και την ΕΝΩΣΗ με τη μητέρα ΕΛΛΑΣ.

Ο αγώνας που θα έδινε η Ε.Ο.Κ.Α δε θα ήταν εύκολος, αφού στηριζόταν μόνο στην εμπειρία και στις οργανωτικές ικανότητες πάνω στα στρατιωτικά θέματα που διέθετε ο Αρχηγός Διγενής. Στις 31 Μαρτίου, ώρα 12:30 αρχίζουν οι πρώτες εκρήξεις σε όλες τις πόλεις της Κύπρου. Ο Διγενής συντονίζει και οργανώνει τις ομάδες του περνώντας στην αντεπίθεση με τα πρώτα χτυπήματα σε αστυνομικά τμήματα και σπίτια Άγγλων. Ο αγώνας με τον καιρό κορυφώνεται και αποφασίζει να τον μεταφέρει στα βουνά, όπου και ξεκινάν οι προεργασίες και οι εκπαιδεύσεις των αντάρτικων ομάδων που έδωσαν έναν πιο έντονο και μυστικιστικό παλμό στον αγώνα. Έχοντας στο μυαλό τους ότι ο αγώνας αυτός έχει ιερό σκοπό και δεν υπάρχει επιστροφή εάν δεν κερδηθεί, τα αμούστακα, θαρραλέα  παλικάρια της Ε.Ο.Κ.Α ασταμάτητα και οργανωμένα παίρνουν στα χέρια τους τα τουφέκια, βάζουν μπροστά το όνειρο της Λευτεριάς και φέρνουν τη μια ένδοξη νίκη μετά την άλλη. Επίσης, πρέπει να τονιστεί το πόσο σημαντική υπήρξε για αυτόν τον αγώνα η καθολική βοήθεια του Κυπριακού λαού, των μαθητών και των φοιτητών που παράτησαν τις σπουδές τους για να βοηθήσουν τον αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.

Ο αγώνας αυτός, δυστυχώς, δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, αφού η πολιτική ηγεσία της Κύπρου σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση της Ελλάδος Καραμανλή και υπό τις συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου υπόγραψαν την προδοσία και απέρριψαν την επιθυμία ενός ολόκληρου λαού για ΕΝΩΣΗ με την μητέρα πατρίδα. Μέχρι σήμερα οι ανθέλληνες πολιτικοί κυβερνώντες συνεχίζουν να προδίδουν αξίες και ιδανικά και ξεχνούν τους ποταμούς από αίμα των αγωνιστών που θυσιάστηκαν για την Λευτεριά. Γρηγόρης Αυξεντίου, Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Μάρκος Δράκος, Καραολής και τόσοι άλλοι… βασανίστηκαν, απαγχονίστηκαν και σκοτώθηκαν για τον μοναδικό τους σκοπό, την αγάπη τους για την πατρίδα.

Τα παλικάρια της Ε.Ο.Κ.Α κάτω από αντίξοες συνθήκες και δίχως βοήθεια συνέχιζαν τον αγώνα, χωρίς δισταγμό, απόλυτα πιστοί και προσηλωμένοι στην ιδέα της ΕΝΩΣΗΣ και της  ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ. Σε αντίθεση με τη νεολαία εκείνη, η σημερινή νεολαία προτιμά την καλοπέραση που θρέφει την μαλθακότητα και τη δειλία και ξεχνά το ηρωικό αίμα των αγωνιστών αυτών που χύθηκε, ξεχνά ότι κάποιοι από αυτούς ήταν ανήλικοι και άφησαν σπίτια και οικογένειες για την πατρίδα. Όμως, η νεολαία του δικού μας Κινήματος, κοιτάζοντας με υπερηφάνεια την Γαλανόλευκη Σημαία δεν ξεχνά, δεν υποδουλώνεται και δεν υποτάσσεται στο σάπιο κατεστημένο των ραγιάδων, που προσπαθούν να προσβάλλουν και να καταστρέψουν την ιερή ιστορία των προγόνων μας. Είμαστε μπροστά, στην πρώτη γραμμή, για να φέρουμε εις πέρας την αποστολή μας.

Γι’ αυτό και τον ανεκπλήρωτο και ιερό αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α η μοίρα όρισε σε εμάς τους Εθνικιστές να τον συνεχίσουμε. Οφείλουμε να δώσουμε μια υπόσχεση στον ίδιο μας τον εαυτό, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τέλους, για την πατρίδα μας, τη θρησκεία μας, την οικογένεια μας, την ΕΛΛΑΔΑ μας. Το τέλος για εμάς, είναι ότι ήταν και για τον αρχηγό Διγενή: <<Η ΤΑΝ Η ΕΠΙ ΤΑΣ>>.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 169 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.