Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#117]

Άγις και Κλεομένης

Β’ Μέρος

Εν τω μεταξύ, κατά την διάρκεια της απουσίας του Άγι, την εξουσία ασκούσε ο Αγησίλαος, ο οποίος όμως με την συμπεριφορά του προκάλεσε αισθήματα δυσφορίας στους πολίτες. Έτσι, ο Λεωνίδας, εκμεταλλευόμενος την δυσαρέσκεια αυτή των Σπαρτιατών, επέστρεψε, καταφέρνοντας παράλληλα να επανέλθει στον θρόνο. Ο Άγις, τότε, κατέφυγε στον ναό της «Χαλκιοίκου Αθηνάς», αλλά οι αντίπαλοι του κατόρθωσαν να τον συλλάβουν και να τον καταδικάσουν σε θάνατο, οι οποίοι μαζί του εκτέλεσαν την μητέρα του Αγησιστράτη, καθώς και την γιαγιά του Αρχιδάμεια, ενώ οι υπόλοιποι συγγενείς και φίλοι του κατάφεραν να διαφύγουν.

Ακολούθως, η σύζυγος του Άγι αναγκάστηκε να νυμφευθεί τον γιο του Λεωνίδα, Κλεομένη, και έτσι ο γιος της Ευδαμίδας αναγορεύτηκε βασιλιάς. Έπειτα από την εξόντωση του Άγι, η Σπάρτη διατήρησε τις φιλικές σχέσεις που είχε με την Αχαϊκή Συμπολιτεία, παρόλο που ο Κλεομένης είχε εκφράσει την αντίθεση του με την πολιτική του προηγούμενου βασιλιά.

Στο σημείο αυτό, δε, πρέπει να σημειωθεί ότι ο θάνατος του Αντιγόνου έδωσε την ευκαιρία στους Αχαιούς να προχωρήσουν σε σύναψη ειρήνης με τους Αιτωλούς. Η συμμαχία αυτή, εντούτοις, έγινε δυνατή καθώς ο Κλεομένης, όντας περισσότερο ρεαλιστής, είχε συνειδητοποιήσει ότι για να συνεχίσει την μεταρρύθμιση του Άγι έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει την εκτίμηση των πολιτών της σπαρτιατικής πολιτείας.

Αντιθέτως, η συμμαχία με τους Αχαιούς έπρεπε να διακοπεί, αφού αυτό ήταν κάτι που αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε, όταν θα γίνονταν γνωστές οι προθέσεις του Κλεομένη. Η αφορμή δόθηκε όταν ο Κλεομένης επιτέθηκε και κατέλαβε το ιερό της Αθηνάς στην περιοχή της Βέλβινας, προχωρώντας μετέπειτα στην οχύρωση του. Οι Αχαιοί, τότε, επιχείρησαν να καταλάβουν την Τεγέα και τον Ορχομενό, αλλά τελικά δεν τα κατάφεραν.

Έτσι, περί το 288 π.Χ η Αχαϊκή Συμπολιτεία κήρυξε τον πόλεμο στην Σπάρτη και ο Κλεομένης εισέβαλε στην Αρκαδία με 5.000 άνδρες. Ωστόσο, αν και οι Αχαιοί διέθεταν μεγαλύτερο στρατό, δεν επιδίωξαν την διεξαγωγή της μάχης, λόγω της άρνησης του Αράτου. Ο Κλεομένης κατέλαβε το Μεθύδριο, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο, προσωρινά, για τον Άρατο.

Το επόμενο έτος τα δυο στρατεύματα συγκρούστηκαν λίγο έξω από την Μεγαλόπολη, όπου ο Κλεομένης νίκησε τους Αχαιούς, με τους τελευταίους να έχουν μεγάλες απώλειες. Οι Αχαιοί τότε κατέλαβαν την Μαντίνεια και την υποχρέωσαν να ενταχθεί στην Συμπολιτεία. Εν συνεχεία, ως απάντηση ο Κλεομένης προχώρησε στην κατάληψη των αρκαδικών Λεύκτρων, νικώντας τους ιππείς του Λυδιάδα, ο οποίος και έχασε τη ζωή του. Κατόπιν, ακολούθησε η κατάληψη της Ασέας και της Ηραίας.

Έπειτα από τις επιτυχίες αυτές, ο Κλεομένης ήταν πλέον έτοιμος να θέσει σε εφαρμογή τις μεταρρυθμίσεις του. Στην Σπάρτη επέστρεψε μόνο ο ίδιος και οι πολλοί έμπιστοι στρατιώτες του, ενώ οι υπόλοιποι παρέμειναν στην Αρκαδία. Φτάνοντας στην Σπάρτη νύχτα, σκότωσε τους τέσσερις από τους Πέντε Εφόρους και την επόμενη ημέρα ανακοίνωσε στους συγκεντρωμένους Σπαρτιάτες ότι θα προχωρούσε στην επαναφορά των θεσμών του Λυκούργου.  Εντούτοις, εφόσον ο Λυκούργος δεν είχε θεσμοθετήσει τους Πέντε Εφόρους, αυτοί έπρεπε να καταργηθούν. Επιπλέον, έγινε παραγραφή των χρεών και αναδασμός της γης, με αποτέλεσμα η Σπάρτη να αποκτήσει 4.000 πολίτες, με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, έναντι 700 που είχε μέχρι πρότινος.

Επίσης, αναβίωσε ο παλαιός τρόπος ζωής, η αγωγή και τα συσσίτια, αλλά με κάποιες αλλαγές. Ακόμα, οι κώμες αυξήθηκαν σε έξι, ενώ τα μέλη της Γερουσίας είχαν πλέον ενιαύσια θητεία. Ακολούθως, την θέση των Εφόρων κατέλαβαν οι παιδονόμοι, αλλά με περιορισμένες αρμοδιότητες. Συν τις άλλοις, αναδιοργάνωση επήλθε και στον στρατό, ενώ οι στρατιώτες εκπαιδεύονταν να πολεμούν πλέον με σάρισες και σε σχηματισμό μακεδονικής φάλαγγας. Ωστόσο, το μεγαλύτερο τμήμα του στρατού αποτελείτο πλέον από μισθοφόρους.

Όταν ο συμβασιλέας Αρχίδαμος σκοτώθηκε, όπως πιθανολογείται από παλαιούς οπαδούς του Άγι, ο Κλεομένης τοποθέτησε στην θέση του τον αδερφό του Ευκλείδα. Έτσι, για πρώτη φορά, μετά από τόσους αιώνες, στην Σπάρτη βασίλευαν δυο αδέλφια.

 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 83 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.