Πέμπτη, 07 Μαρτίου 2019

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#87]

Απόκριες/Ανθεστήρια

Οι Απόκριες προέρχονται από την πιο σημαντική Διονυσιακή εορτή της αρχαιότητας, τα Ανθεστήρια, τα οποία πραγματοποιούντο για τρεις ημέρες στην Αθήνα κατά τον μήνα Ανθεστηριώνα, δηλαδή τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.

Σε αυτήν την εορτή, οι λαμβάνοντες μέρος φορούσαν πήλινες μάσκες - προσωπεία ή δέρματα ζώων, ενώ άλλοι έβαφαν το πρόσωπό τους με τρυγία -το κατακάθι του κρασιού- και στεφανώνονταν με κλαδιά κισσού -το ιερό φυτό του Διονύσου- προσπαθώντας να τον τιμήσουν την στιγμή που εμφανιζόταν με το τροχοφόρο καράβι του.

Έπειτα, ακολουθούσαν αγώνες οινοποιίας και μερικά έθιμα, όπως ο γάμος του Θεού Διονύσου με την βασίλισσα, γυναίκα του εκάστοτε βασιλέα της Αθήνας, ενώ τα απογεύματα λάμβαναν χώρα τα γνωστά πειράγματα σε περαστικούς και διαβάτες, τα λεγόμενα «αι εκ των αμαξών λοιδορίαι».

Αυτή η παράδοση, τελικά, εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη του κόσμου µέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όμως οι παγανιστικές πρακτικές ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που δεν καταργήθηκαν τελείως. Όταν εμφανίστηκε ο Χριστιανισμός, αν και οι άνθρωποι σταμάτησαν να λατρεύουν τους θεούς του Ολύμπου, οι συνήθειες των Ελλήνων να μεταμφιέζονται και να γιορτάζουν στους δρόμους παρέμειναν.

Και παρέμειναν μέσω των Αποκριών, όπου οι Έλληνες μασκαρεύονται, γιορτάζουν και κάνουν αυτοσχέδιες παραστάσεις με άρματα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 75 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.