Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#114]

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ.

Η Σπάρτη και η Αχαϊκή Συμπολιτεία.

Α’ Μέρος

 Ο θάνατος του Μεγάλου Αλεξάνδρου άφησε, πράγματι, ένα δυσαναπλήρωτο κενό, το οποίο οι διάδοχοι του προσπάθησαν εις μάτην να καλύψουν. Έτσι, η αχανής αυτοκρατορία που είχε καταφέρει να δημιουργήσει διαιρέθηκε σε μικρότερα βασίλεια, στα οποία βασίλευαν οι στρατηγοί του, οι λεγόμενοι «Επίγονοι».

Φυσικά, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, δεν έλειψαν οι έριδες ανάμεσα στους νέους βασιλείς, καθώς εις εξ αυτών επιθυμούσε να βρεθεί στην θέση του μεγάλου στρατηλάτη. Η Μακεδονία, την περίοδο αυτή, πληττόταν από έριδες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, με αποτέλεσμα να μην δύναται πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών.

Στο πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ., βασιλιάς της Μακεδονίας ήταν ο Αντίγονος Γονατάς, γιος του Δημητρίου Πολιορκητή, το κράτος του οποίου περιελάμβανε εκτός από την Μακεδονία, την Θεσσαλία και μερικές περιοχές ακόμη της κεντρικής και νότιας Ελλάδας. Ωστόσο, την ίδια χρονική περίοδο, οι πόλεις της Αχαΐας Πάτρα, Δύμη, Τριταία και Φαρές αποφάσισαν την αναβίωση και επανίδρυση της «Αχαϊκής Συμπολιτείας».

Τα επόμενα έτη η «Αχαϊκή Συμπολιτεία» θα αποτελούσε στο εξής τον σημαντικότερο αντίπαλο των Μακεδόνων στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την νίκη των τελευταίων κατά των Γαλατών, περί το 278 π.Χ. Ο Αγιάδης βασιλιάς της Σπάρτης, ονόματι Αρεύς, εγγονός του Κλεομένη Β’, σύνηψε συμμαχία με την «Αχαϊκή Συμπολιτεία», αλλά και με την πόλη των Αθηνών. Ακολούθως, εκστράτευσε εναντίον των Αιτωλών, οι οποίοι τότε ήταν σύμμαχοι του Αντιγόνου Γονατά, αλλά ηττήθηκε. Εντούτοις, κατά την διάρκεια της βασιλείας του, η Σπάρτη βρέθηκε έπειτα από πολλά έτη και πάλι επικεφαλής των συμμαχιών, με αποτέλεσμα το γόητρο της να ανυψωθεί, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα.

Όταν, όμως, ο θρόνος του Αρέα απειλήθηκε από τον Κλεώνυμο, εκείνος δεν δίστασε να προβεί σε μια συμμαχία με τον Αντίγονο Γονατά, προκειμένου να αποκρούσει αυτόν και τον σύμμαχο του Πύρρο, βασιλιά της Ηπείρου. Ο Αντίγονος Γονατάς έφτασε στην Πελοπόννησο και αντιμετώπισε τον Πύρρο στο Άργος. Η επίθεση εναντίον της σπαρτιατικής πολιτείας αποκρούστηκε, ενώ ο Πύρρος έχασε τη ζωή του κατά την διάρκεια μιας οδομαχίας με τους Αργείους το 272 π.Χ.

Ωστόσο, την ίδια περίοδο ο Πτολεμαίος Β’, βασιλιάς της Αιγύπτου, επιδίωξε την εκμετάλλευση της αντιπάθειας που έτρεφαν οι πόλεις της νότιας Ελλάδας για τα τυραννικά καθεστώτα, αποφασίζοντας να κηρύξει τον πόλεμο στον Αντίγονο Γονατά. Στο διάστημα αυτό, ο Αρεύς, έχοντας αποκτήσει κύρος μετά την νίκη που κατάφερε έναντι του Πύρρου, αλλά και επιδιώκοντας να καταστεί απόλυτος μονάρχης, οργάνωσε μια νέα αντιμακεδονική συμμαχία εναντίον του Αντιγόνου Γονατά.

Ειδικότερα, οι Σπαρτιάτες είχαν συμμαχήσει με τους Αρκάδες, τους Αχαιούς, τους Ηλείους, καθώς και με μερικές μικρές πόλεις της Κρήτης. Επίσης, στην συμμαχία εντάχθηκαν η πόλη των Αθηνών και ο Πτολεμαίος, ο οποίος μάλιστα είχε υποσχεθεί να ενισχύσει τους νέους συμμάχους του με στόλο.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.