Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#85]

Φιλοσοφία και Τέχνη

Η Σχολή των Αθηνών, ή Scuola di Αtene στην ιταλική γλώσσα, είναι μια από τις διασημότερες νωπογραφίες του Ιταλού καλλιτέχνη της Αναγεννησιακής τέχνης, Ραφαήλ. Ο συγκεκριμένος πίνακας δημιουργήθηκε μεταξύ του 1510 και 1511, όταν ο διάσημος καλλιτέχνης προσελήφθη για να διακοσμήσει με τοιχογραφίες συγκεκριμένα δωμάτια στο Αποστολικό Παλάτι του Βατικανού.

Όσον αφορά το έργο, επιχειρείται η αποτύπωση όλων των μεγάλων μορφών της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, με προεξάρχοντες τους δυο μεγάλους δασκάλους της Φιλοσοφίας, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης τοποθετεί τις μορφές τους στο κέντρο του πίνακα, όπου ο Πλάτων δείχνει με το χέρι του τον ουρανό, κρατώντας στο άλλο χέρι τον «Τίμαιο»,  ενώ ο Αριστοτέλης έχει το ένα χέρι του στραμμένο στην γη  και στο άλλο του χέρι κρατάει τα «Ηθικά Νικομάχεια».

Σχετικά με τις υπόλοιπες σημαίνουσες μορφές της ελληνικής διανόησης, στα αριστερά του πίνακα εμφανίζεται ο Πυθαγόρας, ο οποίος κρατάει σημειώσεις για την ιεράν τετρακτύν, της οποίας ενσαρκωτές είναι οι αριθμοί 1,2,3,4. Πρόκειται για τον τέλειο αριθμό, την τέλεια αρμονία, από την οποία πηγάζει η αρμονία του πνεύματος, του κόσμου, του σύμπαντος. Ακόμα, στην δεξιά γωνία εικονίζεται ο Ευκλείδης, ο οποίος διδάσκει γεωμετρία στους μαθητές του, ενώ πίσω του βρίσκονται ο Ζωροάστρης (Ζαρατούστρα), που κρατάει την ουράνια σφαίρα και συνομιλεί με τον Πτολεμαίο, ο οποίος κρατάει την γήινη σφαίρα.

Στα σκαλιά εμφανίζεται ο Διογένης ο Κυνικός, ενώ σε ένα μαρμάρινο γραφείο κάθεται απόμακρος ο σκοτεινός φιλόσοφος Ηράκλειτος. Ακόμα, στην αριστερή πλευρά του πίνακα εικονίζεται ο Επίκουρος, με διάδημα από αμπελόφυλλα στο κεφάλι του και δίπλα του εικονίζεται η Αλεξανδρινή φιλόσοφος και μαθηματικός Υπατία. Κλείνοντας, στο πρώτο επίπεδο του πίνακα παρουσιάζεται ο Σωκράτης με πράσινο χιτώνα, να συνομιλεί με τον Αλκιβιάδη και τον Ξενοφώντα.

Ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί ορόσημο για την αναγεννησιακή τέχνη, καθώς αναγεννάται η αρχαία ηθική, αισθητική και διανόηση, μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, όπου η ελληνική μυθολογία και παράδοση, καθώς και η φιλοσοφία γίνονται εκ νέου γνωστές και αποκτούν την ανάλογη αξία.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 44 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.