Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#84]

Λουπερκάλια

Τα «Λουπερκάλια» ήταν μια από τις παλαιότερες ρωμαϊκές γιορτές, που τελούνταν κάθε χρόνο προς τιμήν του Λούπερκους, πρώιμου θεού της γονιμότητας στη ρωμαϊκή μυθολογία. Μάλιστα, πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου που εορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου αποτελεί ουσιαστικά μια επινόηση των χριστιανών ιερέων, με σκοπό την αντικατάσταση αρχαίων παγανιστικών –και επομένως «αμαρτωλών» τελετών- με τις αντίστοιχες χριστιανικές.

Τα «Λουπερκάλια» ήταν γιορτή προς τιμήν του Θεού-προστάτη των ποιμένων Λούπερκους, ο οποίος ταυτίζεται με τον Πάνα των Ελλήνων. Ο Λούπερκους συνδεόταν με την ανατροφή και τον θηλασμό του Ρωμύλου από τη λύκαινα, γι΄ αυτό και τα Λουπερκάλια ήταν εορτή που αποσκοπούσε στην προστασία της γονιμότητας των γυναικών και τον εξαγνισμό των πιστών.  Μάλιστα, στα λατινικά ο εξαγνισμός ονομάζεται «februare», εξ ’ου και η ονομασία του αντίστοιχου μηνός ως «Φεβρουάριος».

Στο πέρασμα, λοιπόν, των αιώνων και τόσων αλλαγών, μέσα από νέες μορφές και δεδομένα, είναι εμφανές ότι οι Ευρωπαίοι δεν ξεχνούν τις ρίζες τους και γιορτάζουν ακόμα τον έρωτα και την γονιμότητα, όσο κι αν οι πολυεθνικές και λοιπά συμφέροντα προσπαθούν να εμπορευματοποιήσουν και να διαστρεβλώσουν (πολλές φορές με χυδαίο τρόπο, όπως το πρόσφατο διαφημιστικό γνωστής εταιρείας τροφίμων) τις παραδόσεις των Ευρωπαϊκών Λαών.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 79 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.