Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

ΘΕΪΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Φόβος για να με σταματήσει δεν υπάρχει

Θυμός για να με σταματήσει δεν υπάρχει

Αγάπη για να με σταματήσει δεν υπάρχει

Θάνατος δεν υπάρχει.

(Ποίημα αγνώστου  Καμικάζι)

Στα τέλη  του 13ου  αιώνα η αυτοκρατορία των  Μογγόλων σχεδίαζε να εισβάλει στην Ιαπωνία και να την κατακτήσει. Ο κυβερνήτης των Μογγόλων Κουμπλάι Χαν συγκέντρωσε στόλο 4.000 πλοίων αποτελούμενο από 140.000 (!) άνδρες. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της δύναμης επισημαίνουμε πως ξεπέρασε σε κλίμακα την απόβαση στη Νορμανδία κατα τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η πρώτη εισβολή (1274μ.Χ) ήταν καταστρεπτική για τους Ιάπωνες. Η μάχη διεξήχθη στις παραλίες. Οι Μογγόλοι όντας εμπειροπόλεμοι και ανώτεροι σε αριθμό επικράτησαν και οι Ιάπωνες όντας συγκλονισμένοι άρχισαν να υποχωρούν. Αγνοώντας ότι είχαν κερδίσει, οι Μογγόλοι φοβόντουσαν ότι οι Ιάπωνες θα επέστρεφαν με ενισχύσεις και έτσι υποχώρησαν, και εγκαταστάθηκαν στα σκάφη τους ώστε να αποφύγουν τον επερχόμενο τυφώνα. Με το ξημέρωμα, μόνο λίγα πλοία είχαν μείνει στη θάλασσα αφού  τα υπόλοιπα φρόντισε να τα καταστρέψει η μανία της φύσης. Κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εισβολής (1281μ.Χ), οι Ιάπωνες έφτιαξαν ένα υψηλό τοίχος για να προστατευτούν από πιθανές μελλοντικές αποβάσεις. Παρόλαυτά  λίγα χρόνια αργότερα, οι Μογγόλοι επέστρεψαν. Λόγω των κατρασκευασμένων τειχών δεν μπορούσαν ν’ αποβιβαστούν με αποτέλεσμα ο στόλος να επιπλέει για μήνες. Μετά από μήνες ο στόλος καταστράφηκε ξανά από ένα νέο μεγάλο τυφώνα, που οι Ιάπωνες ονόμασαν ''καμικάζι'' (θείο άνεμο). Αυτός άνεμος έμελλε να μετουσιωθεί σε ένα είδος πολεμιστών που όμοιους δεν ξαναγνώρισε ο κόσμος.

Αιώνες μετά, στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ιαπωνία έχει εμπλακεί σε ολοκληρωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ. Μη διαθέτοντας τον πλούτο των Αμερικανών και των συμμάχων τους οι Ιάπωνες συγκροτούν το σώμα των Καμικάζι. Σκοπός ακόμα και η τελευταία βόμβα να βρει στόχο και δευτερευόντως να μην μπορούν να πετάξουν τ’ αμερικανικά αεροπλάνα απο πλοία. Και πώς θα μπορούσε η βόμβα ν’αστοχήσει όταν ο ίδιος ο πιλότος θα εξασφάλιζε με τη ζωή του οτι θα πλήξει τον αμερικανικό στόχο;! Το δόγμα ήταν:’’ένας πιλότος – ένα αεροπλανοφόρο’’ και αν με την απώλεια ενός μόνο στρατιώτη κατόρθωναν  να εξουδετερώσουν ένα ολόκληρο πλοίο τότε θα συνέτριβαν τον εχθρό. Ακόμα και σήμερα δεν έχει ερμηνευτεί το πως ένα τέτοιο σχέδιο συγκέντρωσε  τόσους πολλούς εθελοντές (ακόμα και 17 ετών) οι οποίοι γνώριζαν πως βαδίζουν στην αυτοκτονία και κάποιοι υπέγραφαν με αίμα το έντυπο κατάταξης. 

Οι μοναχοί που κάποτε εκπαίδευαν τους Σαμουράι τώρα εκπαίδευαν τους Καμικάζι. Σε αντίθεση με τη φιλοσοφία των Δυτικών που θεωρούν την αυτοκτονία μη ανεκτή πράξη, οι Ιάπωνες τη θεωρούσαν Τιμή όταν αφορούσε την αγάπη για την πατρίδα. Δεν θα πιάνονταν ποτέ αιχμάλωτοι αφού δεν υπήρχε τέτοια επιλογή. Μόνο θάνατος απ’ τον εχθρό ή αυτοκτονία. Οι μοναχοί δίδασκαν την άρνηση της επίγειας ζωής των στρατιωτών και η αυτοχειρία παρουσιαζόταν ως το τέλος μιας ζωής η οποία είχε εκπληρώσει τον σκοπό της. Η άρνηση του υλικού κόσμου, η απαθής αδιαφορία για τον φυσικό πόνο και η περιφρόνηση για τον θάνατο, ήταν τα κατάλληλα εργαλεία για να φτάσουν στην απόλυτη Γνώση, στην Αλήθεια. Ιερείς έλεγαν στους μελλοντικούς καμικάζι ότι με την πράξη τους, ουσιαστικά δεν είχαν τίποτα να χάσουν, αφού ούτως ή άλλως η ζωή είναι μη-πραγματική και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Ένας Βουδιστής συγγραφέας τους αποθέωσε λέγοντας: «Η πηγή του πνεύματος των καμικάζι βρίσκεται στην άρνηση του ατομικού εαυτού και στην αναγέννηση της ψυχής, που παίρνει πάνω της το βάρος της ιστορίας.’’Η ζωή ελαφριά σαν πούπουλο και το χρέος βαρύ σαν βουνό. Το αεροπλάνο απογειώνεται και δεν προβλέπεται  να επιστρέψει. Θα πέσει με όλο του το φόρτο  στο  εχθρικό πλοίο που  απειλεί  την  πατρίδα.

Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης πρέπει να επισημάνουμε πως  οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Καμικάζι εκτελούνταν αποκλειστικά και μόνο εναντίον στρατιωτικών στόχων. Ποτέ οι καμικάζι δεν προέβησαν σε άνανδρη επίθεση εναντίον αμάχων ενώ κίνητρά τους  ήταν ανώτερα ιδανικά και όχι ο θρησκευτικός φανατισμός. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πολλές  περιπτώσεις  ακόμα και οι Αμερικανοί ναύτες απέδιδαν τιμές στις σωρούς των Καμικάζι  πργματοποιώντας τους  μέχρι και ναυτική  κηδεία. Ενώ είναι ανατριχιαστικό  το βίντεο εποχής που δείχνει ναύτες στο κατάστρωμα, σε  στάση ‘’παρουσιάστε’’ όσο πλησιάζει το αεροπλάνο του Καμικάζι. Κάθε  εφεύρεση είναι δυνατόν να αποκτηθεί απο οποιοδήποτε έθνος όπως π.χ.το ραντάρ. Κανένα  έθνος ποτέ όμως δεν απέκτησε πολεμιστές όπως οι καμικάζι.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 35 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.