Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#112]

Β’ Μέρος

Η Σπάρτη και η Μακεδονία.

Εν συνεχεία, και αφού είχαν προηγηθεί όλα αυτά, ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος θεώρησε ότι η στιγμή ήταν κατάλληλη για να καταλάβει την Μεσσηνία και να καταστρέψει την Μεγαλόπολη. Στο πλευρό του τάχθηκαν οι Μαντινείς, οι Φλειάσιοι, οι Αχαιοί, οι Ηλείς και οι Φωκείς. Οι δυνάμεις τους, ωστόσο, υστερούσαν αριθμητικά σε σύγκριση με την δύναμη του αντιπάλου και έτσι δεν κατάφεραν να πετύχουν τον σκοπό τους.

Παράλληλα, ο Φίλιππος επιθυμούσε να συνάψει ειρήνη με την πόλη των Αθηνών και ακολούθως να γίνει μέλος της Δελφικής Αμφικτυονίας. Όσον αφορά στον πρώτο στόχο του, είχε να αντιμετωπίσει την δεινή ρητορική  τέχνη του Δημοσθένη, ενώ τον δεύτερο σκοπό του τον πέτυχε τον Ιούλιο του 246 π.Χ.

Ακολούθως, περί το 338 π.Χ. ο Φίλιππος πέτυχε συντριπτική νίκη έναντι των Αθηναίων και των συμμάχων τους Θηβαίων στην Χαιρώνεια. Ο Ιερός Λόχος των Θηβαίων, αν και εξοντώθηκε ολοσχερώς, δεν κατάφερε να αποκρούσει την ορμητική παρέλαση του Αλέξανδρου, ο οποίος ηγείτο του ιππικού. Ο Φίλιππος, δε, έπειτα από την νίκη του, θεώρησε αναγκαίο να επιβάλλει την αναγνώριση της κυριαρχίας του και στην περιοχή της Πελοποννήσου. Δεν του αντιστάθηκε καμιά πόλη, εκτός βέβαια από την Σπάρτη, ενώ η Μεσσήνη, το Άργος και η Μεγαλόπολη είχαν συμμαχήσει μαζί του ήδη από το 343 π.Χ. Παραδόξως, όμως, ο Φίλιππος σταμάτησε την προέλαση του προς την πόλη της Σπάρτης και έτσι δεν την πολιόρκησε. Αντιθέτως, αποφάσισε πως θα ήταν περισσότερο συνετό να αποδυναμώσει εδαφικά την πάλαι ποτέ ηγέτιδα της Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα να προχωρήσει στην προσάρτηση πλήθους μεθοριακών περιοχών της στους γείτονες αντιπάλους της.

Όταν αργότερα συγκλήθηκε το συνέδριο της Κορίνθου, όλες οι πόλεις έστειλαν αντιπροσώπους, εκτός από την Σπάρτη. Ωστόσο, το επόμενο έτος το συνέδριο επαναλήφθηκε και εκεί ο Φίλιππος ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση του να μεταφέρει τον πόλεμο στην Ασία, εκδικούμενος την απρόκλητη επίθεση του Δαρείου και του Ξέρξη, αλλά και ελευθερώνοντας παράλληλα τις ιωνικές πόλεις.

Ακολούθως, το καλοκαίρι του 336 π.Χ. ο Φίλιππος δολοφονήθηκε και στον θρόνο ανήλθε ο γιος του Αλέξανδρος, ο οποίος αναλαμβάνοντας την ηγεσία της εκστρατείας, κατάφερα πολλά περισσότερα από όσα είχε φανταστεί ποτέ ο ίδιος ο Φίλιππος.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 103 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.