Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#109]

Γ’ Μέρος        

Η μάχη της Μαντίνειας.

Ο Επαμεινώνδας, ωστόσο, πραγματοποίησε μια ακόμη εκστρατεία στην Πελοπόννησο το 362 π.Χ., όπου απέναντι του παρατάχθηκαν οι Μαντινείς, οι Φλειάσιοι, οι Ηλείοι, οι Αχαιοί, οι Αθηναίοι με τα συμμαχικά στρατεύματα και οι Σπαρτιάτες. Σημείο συνάντησης ήταν για μια ακόμη φορά η περιοχή της Μαντινείας. Ο Επαμεινώνδας βάδισε κατά της Μαντινείας πριν από την άφιξη των Αθηναίων και των Λακεδαιμονίων, αλλά την τελευταία στιγμή αποφάσισε να επιτεθεί στην ίδια την Σπάρτη, πληροφορούμενος ότι ο στρατός της υπό τον Αγησίλαο είχε ήδη αναχωρήσει και ότι η πόλη ήταν αφύλακτη.

Όπως λέγεται, όμως, ένας Κρητικός αποκάλυψε τα σχέδια του Επαμεινώνδα, και όταν εκείνος έφτασε στην Σπάρτη, βρήκε τον Αγησίλαο και τον στρατό του έτοιμο να υπερασπιστούν την πόλη τους. Αμέσως ο Επαμεινώνδας μετέβη στην Τεγέα, όπου αφήνοντας τους οπλίτες του να αναπαυθούν, διέταξε το ιππικό να επιτεθεί κατά των Μαντινέων, οι οποίοι βρίσκονταν στα χωράφια, εκτός των τειχών. Οι Μαντινείς, βλέποντας το θηβαϊκό ιππικό να πλησιάζει, ζήτησαν αμέσως την επέμβαση του αθηναϊκού ιππικού που μόλις είχε φτάσει στην πόλη τους, για να σώσει τα παιδιά και τους χωρικούς που βρίσκονταν εκτός των τειχών. Ο στόχος τελικά επετεύχθη, παράλληλα με την απώθηση του θηβαϊκού ιππικού.

Εν συνεχεία, με την άφιξη του υπόλοιπου ιππικού του αθηναϊκού στρατεύματος, περίπου έξι χιλιάδες οπλίτες υπό την αρχηγία του Ηγησίλεω, και των συμμάχων τους, καθώς επίσης και του Σπαρτιατικού Στρατού, ο Επαμεινώνδας αντιλήφθηκε ότι έπρεπε να διεξάγει την μάχη το συντομότερο δυνατό, καθώς οι σύμμαχοι είχαν αρχίσει να δυσανασχετούν.

Οι αντίπαλοι του είχαν παραταχθεί νότια της Μαντινείας, σε ένα σημείο όπου η κοιλάδα γινόταν πιο στενή. Πιο συγκεκριμένα, οι Μαντινείς κατέλαβαν το δεξιό κέρας, αφού η μάχη διεξαγόταν στα πάτρια εδάφη τους, μαζί με τους Σπαρτιάτες, ενώ οι Αθηναίοι το αριστερό κέρας, με τους υπόλοιπους συμμάχους να παρατάσσονται στο κέντρο.

Από την άλλη πλευρά, ο Επαμεινώνδας εμφανίστηκε με πυκνή την παράταξη του, αλλά προσπέρασε τους αντιπάλους από τον συντομότερο δρόμο, καταλαμβάνοντας έτσι την δυτική πλευρά, προς την Τεγέα. Ακόμη, διέταξε τους οπλίτες του να αφήσουν τις ασπίδες τους, χωρίς όμως να χαλάσουν τις γραμμές τους. Η κίνηση αυτή δημιούργησε την εντύπωση στους αντιπάλους του Επαμεινώνδα ότι δεν σκόπευε να πολεμήσει την ημέρα εκείνη, αλλά ότι ετοιμαζόταν να στρατοπεδεύσει, με αποτέλεσμα αυτοί να χαλαρώσουν τις γραμμές τους.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 89 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.