Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#101]

Α’ Μέρος

Η Ανταλκίδειος Ειρήνη

Κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών του πολέμου, οι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν στην περιοχή της θάλασσας και στα μικρασιατικά παράλια, όπου η πόλη των Αθηνών είχε καταφέρει να ανακτήσει τις κτήσεις της και να αποκτήσει καινούριο ναυτικό.

Όπως λέγεται, μάλιστα, ο ίδιος ο Φαρνάβαζος μαζί με τον Κόνωνα κατάφεραν να λεηλατήσουν τις ακτές της Πελοποννήσου, κυριεύοντας τα Κύθηρα. Έπειτα από την κατάκτηση των Κυθήρων, ο Φαρνάβαζος αποχώρησε στην Ασία, ενώ ο Κόνων συνέχισε το έργο του με τα χρήματα που του άφησε ο Πέρσης σατράπης. Ωστόσο, λίγο αργότερα ο Κόνων αποβιώνει, ενώ ο Αθηναίος στρατηγός Θρασύβουλος δολοφονείται στην σκηνή του από τους Ασπενδίους της Παμφυλίας.

Εν συνεχεία, περί το 388 π.Χ. ο Ιφικράτης με τους πελταστές του καλείται να προστατεύσει τα Στενά του Ελλησπόντου από τον Σπαρτιάτη Αναξίβιο, ο οποίος εμπόδιζε την είσπραξη φόρων από τους Αθηναίους. Επίσης, ο Αναξίβιος και οι άνδρες του είχαν καταφέρει να αποσπάσουν από τον Φαρνάβαζο μερικές αιολικές πόλεις, να κατακτήσουν την Άβυδο και να λεηλατήσουν την ύπαιθρο χώρα.

Ο δε Ιφικράτης, μαζί με χιλίους διακόσιους πελταστές, έστησε ενέδρα στο στράτευμα του Αναξιβίου, ο οποίος πορευόταν προς την Άβυδο, δίχως προφυλάξεις. Ο Αναξίβιος, αντιλαμβανόμενος ότι κάθε αντίσταση ήταν περιττή, καθώς ο στρατός του ήταν διασκορπισμένος, προέτρεψε τους άνδρες του να τρέξουν και να σωθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο ίδιος έμεινε και πολέμησε μέχρις εσχάτων, όπως ακριβώς έπραξαν οι Σπαρτιάτες αρμοστές των πόλεων και ο παιδικός σύντροφος του.

Εντούτοις, παράλληλα με την καταστροφή του στρατεύματος του Αναξίβιου, οι Αιγινήτες πολιορκούνταν από τους Αθηναίους. Ο Σπαρτιάτης διοικητής Γοργώπας κατέφθασε στην Αίγινα με σκοπό να την προστατεύσει. Έτσι, όταν αντιλήφθηκε τον αθηναϊκό στόλο να πλέει κατά την διάρκεια της νύχτας, διέταξε τους άνδρες του να τον ακολουθήσουν με τις τριήρεις τους αθόρυβα. Έπειτα από την άφιξη του αθηναϊκού στόλου στον όρμο του Ζωστήρα και ενώ οι άνδρες είχαν αρχίσει ήδη να αποβιβάζονται, ο Γοργώπας προέβη σε μια αιφνιδιαστική επίθεση εναντίον τους.

Οι Σπαρτιάτες, τότε, κατάφεραν να συλλάβουν τέσσερις τριήρεις και να επιστρέψουν στην Αίγινα, ενώ οι Αθηναίοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην ασφάλεια του Πειραιά. Έπειτα από αυτό, ο Αθηναίος Χαβρίας πλέοντας για την Κύπρο προς βοήθεια του Ευαγόρα, αποβιβάστηκε στην Αίγινα και έστησε ενέδρα στους Αιγινήτες. Ο Γοργώπας έφτασε προς βοήθεια των Αιγινητών, χωρίς όμως επαρκή οργάνωση, με αποτέλεσμα να πέσει στην ενέδρα και να σκοτωθεί ο ίδιος και πολλοί ακόμα που είχαν έρθει μαζί του. Μετά την νίκη αυτή, οι Αθηναίοι ήταν και πάλι κυρίαρχοι του Σαρωνικού.

Ο Τελευτίας, ωστόσο, που επανήλθε στην αρχηγία του στόλου μετά από την καταστροφή που είχε προηγηθεί, γεγονός εξαιρετικά σπάνιο, επέλεξε να χτυπήσει τους Αθηναίους μέσα στον Πειραιά. Πράγματι, οι Αθηναίοι, οι οποίοι δεν περίμεναν επίθεση μέσα στο λιμάνι, κοιμούνταν ανυποψίαστοι, την στιγμή που ο Τελευτίας επιτίθετο κατά των αγκυροβολημένων τριήρεων, καταφέρνοντας ένα σοβαρότατο πλήγμα στον αθηναϊκό στόλο.

Οι Σπαρτιάτες, τότε, κατάλαβαν πως για να κερδίσουν τον πόλεμο θα έπρεπε να προσεταιριστούν εκ νέου τους Πέρσες, απομακρύνοντας τους ταυτόχρονα από την σφαίρα επιρροής της Αθήνας. Ο σατράπης Τιρίβαζος ήταν σαφώς ευνοϊκά διακείμενος υπέρ των Σπαρτιατών, μια αλλαγή στην οποία βοήθησαν άθελα τους οι Αθηναίοι, αφού αποφάσισαν να βοηθήσουν τον Ευαγόρα της Κύπρου στην επανάσταση του εναντίον της Περσίας.

Εν τω μεταξύ, ο Ανταλκίδας στάλθηκε για δεύτερη φορά στα Σούσα, με σκοπό να διαπραγματευτεί για δεύτερη φορά την ειρήνη που είχε απορριφθεί το 392 π.Χ. Ουσιαστικά, επανέλαβε τις ίδιες προτάσεις που είχαν παρατεθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, οι οποίες προέβλεπαν την υποταγή των ιωνικών πόλεων στον Πέρση βασιλιά, ενώ όλες οι άλλες πόλεις θα παρέμεναν αυτόνομες.

Εν συνεχεία, ο Ανταλκίδας και ο Τιρίβαζος έπεισαν τον Αρταξέρξη να δεχθεί τους όρους και για να προλάβουν, μάλιστα, την αντίδραση του Φαρνάβαζου, ο οποίος ήταν αρνητικά διακείμενος έναντι των Σπαρτιατών, τον παρότρυναν να νυμφευθεί μια από τις κόρες του Πέρση βασιλιά. Εκτός από τους Πέρσες, οι Σπαρτιάτες κατάφεραν να προσεταιρισθούν τον ισχυρό τύραννο των Συρακουσών, ονόματι Διονύσιο, ο οποίος για να τους συνδράμει απέστειλε μια δύναμη είκοσι τριήρεων. Με τα πλοία αυτά ο Ανταλκίδας κατόρθωσε να αποκλείσει τους Αθηναίους στον Ελλήσποντο, εμποδίζοντας παράλληλα τα σιταγωγά πλοία τους να φτάσουν στην πόλη των Αθηνών, με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί για μια ακόμη φορά από σιτοδεία.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 59 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.