Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#75]

Η Νυχτερινή Περίπολος

Η «Νυχτερινή περίπολος» φιλοτεχνήθηκε το 1642, από τον Ολλανδό ζωγράφο Ρέμπραντ φαν Ράιν και ανήκει στην χρυσή ολλανδική εποχή.

Στον πίνακα εικονίζεται ο λόχος που μετακινείται υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φρανς Μπάννινκ Κοκ, ο οποίος είναι ντυμένος στα μαύρα και φέρει κόκκινο σιρίτι, και o υπολοχαγός του Βίλλεμ φαν Ρόιτενμπουρχ, ο οποίος είναι ντυμένος στα κίτρινα και φέρει λευκό σιρίτι. Με την αποτελεσματική χρήση του ηλιακού φωτός και των σκιάσεων, ο Ρέμπραντ οδηγεί το μάτι του θεατή στους τρεις πιο σημαντικούς χαρακτήρες που απεικονίζονται στη σκηνή ανάμεσα στο πλήθος των άλλων μορφών: Οι δύο άνδρες στο κέντρο και το νεαρό κορίτσι στο κέντρο και αριστερά του περιθωρίου.

Διαβάζοντας τον συγκεκριμένο πίνακα σε ένα βαθύτερο εννοιολογικό επίπεδο, η «Νυχτερινή περίπολος» συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των Ολλανδών, παρά τον τότε θρησκευτικό διχασμό ανάμεσα σε προτεστάντες και καθολικούς, οι οποίο ξεπερνούν τις διαφορές τους και συσπειρώνονται με σκοπό να υπερασπιστούν την πατρίδα τους απέναντι στους Ισπανούς των  Κάτω Χωρών.

Ουσιαστικά, αυτός ο αριστουργηματικός πίνακας δίνει ένα σημαντικό μάθημα όσον αφορά την ανάγκη εθνικής ενότητας, όπου όλοι οι πολίτες της χώρας οφείλουν να ξεπερνούν τις επιμέρους διαφορές τους, με σκοπό την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων και την δόξα του Έθνους. 

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 76 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.