Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#100]

Στη λαογραφική παράδοση της Δράμας υπάρχει πλήθος ντόπιων ενδυμασιών. Από τις πλέον χαρακτηριστικότερες είναι αυτή του Βώλακα Δράμας, η οποία έχει μια καθημερινή εκδοχή, μια γιορτινή και μια νυφιάτικη. Η γιορτινή είναι εκείνη με τα πιο εμφανή ντόπια παραδοσιακά στοιχεία και σε αυτήν φαινόταν και ο τρόπος ζωής των κατοίκων του Βώλακα, καθώς κατασκευάζονταν από τους ίδιους, στον αργαλειό και με υλικά κατάλληλα για την δύσκολη κτηνοτροφική ζωή σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Ο αργαλειός που χρησιμοποιείτο ήταν ο όρθιος αργαλειός. Στη φορεσιά συνυφαίνονταν σχέδια με διάφορα μοτίβα, στα μανίκια του βαμβακερού πουκάμισου και στην μάλλινη ποδιά των γυναικών. Όπως άλλες φορεσιές της πατρίδας μας, έτσι και αυτή του Βώλακα αποτελείται, επίσης, από το αντερί, το οποίο εδώ είναι από κόκκινο βελούδο ή λινό ύφασμα. Τα παραδοσιακά κεντήματα που στολίζουν το αντερί είναι κόκκινα και μαύρα. Υφαντά, επίσης, είναι το “κλασνίκι” δηλαδή το σιγκούνι της γυναικεία ενδυμασίας και η ποδιά, ενώ χαρακτηριστικά είναι τα τιρλίκια, το σαγιάκι και σαφώς το κεφαλόδεμα ή ο κεφαλόδεσμος, όπως σε όλες τις πανέμορφες μακεδονικές φορεσιές. Η ζώνη τους, επίσης, είχε περίτεχνα κεντήματα, καθώς και μία τετράγωνη αργυρή πόρπη. Οι γυναίκες στόλιζαν τα μαλλιά τους με λευκές και γαλάζιες χάντρες, οι οποίες προστάτευαν από το “κακό μάτι”, σύμφωνα με την ντόπια παράδοση. Από τη γιορτινή ενδυμασία δεν έλειπαν, επίσης, τα φλουριά στο στήθος και γύρω από το κεφάλι.

Η ανδρική παραδοσιακή φορεσιά του Βώλακα ήταν πιο λιτή και κατασκευαζόταν και αυτή από τους ίδιους που τη φορούσαν, ενώ και τα υλικά προέρχονταν από ειδικευόμενους εμπόρους.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 73 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.