Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#99]

 Β’ Μέρος

Ο Κορινθιακός Πόλεμος

Εν συνεχεία, μόλις η σπαρτιατική ηγεσία το αντιλήφθηκε αυτό, δόθηκε διαταγή ανάπτυξης των Σπαρτιατών προς τα δεξιά, οι οποίοι πολύ σύντομα έτρεψαν τους αντιπάλους τους σε φυγή. Ακόμη, κατάφεραν να στραφούν εναντίον των Αργείων και να τους αιφνιδιάσουν, καθώς επέστρεφαν από την καταδίωξη των αντιπάλων τους.

Στο διάστημα αυτό, οι τέσσερις φυλές των Αθηναίων που είχαν αποκοπεί κατάφεραν να προωθηθούν εις βάρος των αντιπάλων τους Τεγεατών, με αποτέλεσμα οι Αργείοι να βρεθούν ανυποψίαστοι να πλευροκοπούνται από τους Σπαρτιάτες. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, ο αντισπαρτιατικός συνασπισμός θρήνησε δύο χιλιάδες οχτακόσιους νεκρούς, έναν αρκετά μεγάλο αριθμό για τέτοιου είδους μάχες, ενώ ο λακωνικός χίλιους εκατό και οι ίδιοι οι Σπαρτιάτες μόνο οχτώ άνδρες.

Φυσικά, δεδομένου της έλλειψης πειθαρχίας και ενιαίας διοικήσεως των αντιπάλων των Σπαρτιατών, η ήττα τους ήταν σχεδόν αναπόφευκτη. Οι κυριότερες αιτίες, ωστόσο, υπήρξαν η μη προμελετημένη θηβαϊκή κίνηση για ανάπτυξη του βάθους της, η οποία συμπαρέσυρε και τις υπόλοιπες φάλαγγες, καθώς και η ανικανότητα των Αθηναίων να χρησιμοποιήσουν το καλύτερα εκπαιδευμένο ιππικό τους και να επιτεθούν εναντίον των Σπαρτιατών. Επιπροσθέτως, ενδεικτικό της έλλειψη πειθαρχίας και ενιαίας διοικήσεως είναι και το γεγονός ότι ενώ οι σύμμαχοι των Αθηναίων προήλαυναν επιτυχώς, δεν κατόρθωσαν να ανασυνταχθούν και να επιτεθούν στην σπαρτιατική φάλαγγα.

Αμέσως, ο στρατηγός Δερκυλίδας έσπευσε να μεταφέρει τα νέα στον βασιλιά Αγησίλαο, ο οποίος βρισκόταν καθοδόν προς την Σπάρτη. Ο δε Αγησίλαος, ενθουσιασμένος, τον έστειλε στις ιωνικές πόλεις για να μεταφέρει το νέο της νίκης και να διατηρήσει τις εκεί συμμαχίες.

Κατά την προέλαση του, το ιππικό του Αγησιλάου προέβη σε μια νικηφόρο μάχη με το περίφημο ιππικό των Φαρσάλων, κάνοντας τον βασιλιά αρκετά υπερήφανο ώστε να στήσει τρόπαιο. Από την άλλη πλευρά, στην ηπειρωτική Ελλάδα για τους Σπαρτιάτες η μια νίκη διαδεχόταν την άλλη.

Την ίδια εποχή, ωστόσο, στην θάλασσα και συγκεκριμένα κατά την μάχη της Κνίδου στις 14 Αυγούστου του 494 π.Χ., ο σπαρτιατικός στόλος ηττήθηκε, ενώ ο ναύαρχος Πείσανδρος έχασε την ζωή του. Ο στόλος των Λακεδαιμονίων, που αριθμούσε ογδόντα πέντε τριήρεις, ήρθε αντιμέτωπος με τον αθηναϊκό και τον φοινικικό στόλο, που απαρτιζόταν από εκατόν εβδομήντα τριήρεις συνολικά, υπό την αρχηγία του Κόνωνα και του Φαρνάβαζου, αντίστοιχα. Κάποιοι πιθανολογούν ότι τα πλοία του αριστερού κέρατος των Λακεδαιμονίων αποχώρησαν μπροστά στο πλήθος των πλοίων του Κόνωνα, με αποτέλεσμα να αφήσουν τον Πείσανδρο μόνο του, ενώ όσοι εγκατέλειψαν τα πλοία στην ξηρά, προσπάθησαν να σωθούν κατευθυνόμενοι προς την Κνίδο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ήττα των Σπαρτιατών στην Κνίδο επισκίασε την νικηφόρα πορεία τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά ο Αγησίλαος τουλάχιστον κατάφερε να εκμεταλλευτεί την αργοπορία στην πληροφόρηση, διαδίδοντας ότι ο Πείσανδρος είχε νικήσει, προκαλώντας με τον τρόπο αυτό φόβο στους αντιπάλους του.

Εν συνεχεία, οι αντίπαλες δυνάμεις συγκρούστηκαν ξανά στην Κορώνεια της Βοιωτίας. Φυσικά, οι Σπαρτιάτες του Αγησιλάου κατείχαν το δεξιό κέρας, ενώ στο κέντρο παρατάχτηκαν οι Ίωνες υπό τον Ηριππίδα και στο αριστερό κέρας οι Ορχομένιοι. Οι αντίπαλοι τους παρατάχθηκαν με τους Θηβαίους στο δεξιό κέρας και τους Αργείους στο αριστερό, απέναντι από τους Σπαρτιάτες.

Οι Αργείοι κάμφθηκαν γρήγορα και οπισθοχώρησαν στον Ελικώνα. Οι Ίωνες του Ηριππίδα, εντούτοις, πέτυχαν μεγάλη νίκη, ενώ οι Ορχομένιοι υποχώρησαν κάτω από την πίεση των Θηβαίων. Ακολούθως, ο Αγησίλαος έστρεψε την φάλαγγα εναντίον των Θηβαίων και η σύγκρουση δεν άργησε να ξεσπάσει. Στην μάχη που ακολούθησε ο Αγησίλαος τραυματίστηκε, αλλά έδειξε την μεγαλοψυχία του και δεν άφησε την σφαγή να γενικευτεί, ενώ η πλευρά των νικητών αφιέρωσε το 1/10 των λαφύρων της στον Απόλλωνα στους Δελφούς.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 65 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.