Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι [#95]

Ε’ Μέρος

Η Σικελική Εκστρατεία και το τέλος της εμφύλιας διαμάχης.

Εντούτοις, ο μεγάλος θρίαμβος στις Αργινούσσες έμελλε να επισκιαστεί από ένα αναπάντεχο και μοιραίο γεγονός. Οι νεκροί και οι ναυαγοί δεν περισυλλέγησαν μετά το πέρας της ναυμαχία, εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα οι οχτώ Αθηναίοι στρατηγοί, ανάμεσα τους και ο γιος του Περικλή, να καταδικαστούν σε θάνατο και οι έξι που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο να θανατωθούν. Έπειτα, λοιπόν, από αυτή την συντριπτική ήττα στις Αργινούσσες, οι ιωνικές πόλεις ήταν εκείνες που έδωσαν την λύση στο αδιέξοδο στο οποίο είχε περιέλθει η Σπάρτη και οι σύμμαχοι της, καθώς όλες οι προσπάθειες της για την απόκτηση ναυτικής υπεροχής δεν είχαν αντίκρισμα. 

Έτσι, οι ιωνικές πόλεις απέστειλαν πρεσβεία στην Σπάρτη, ζητώντας να επανέλθει ο Λύσανδρος ως επικεφαλής του στόλου. Επειδή, όμως, η ναυαρχία ήταν ετήσια και μόνο για μια φορά, οι Έφοροι αποφάσισαν να ορίσουν ναύαρχο τον Άρακο και τον Λύσανδρο ως επιστολέα. Ο Λύσανδρος επικεντρώθηκε αμέσως στην αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του στόλου, συγκεντρώνοντας τριήρεις από τις συμμαχικές πόλεις και τα εναπομείναντα πλοία του Ετεόνικου και ναυπηγώντας, παράλληλα, νέα. Ακόμη, συνάντησε τον Κύρο και απέσπασε μια σημαντικότατη οικονομική ενίσχυση για την συνέχιση του πολέμου, ο οποίος στην θάλασσα ήταν εξαιρετικά δαπανηρός.

Το τέλος του πολέμου βρήκε τους δυο αντιπάλους να ναυμαχούν στον Ελλήσποντο. Ο Λύσανδρος βρισκόταν ήδη στην Λάμψακο, όταν έφτασε η πληροφορία ότι ο αθηναϊκός στόλος, αποτελούμενος από εκατόν ογδόντα πλοία, είχε πλεύσει στους Αιγός Ποταμούς. Το αθηναϊκό στρατόπεδο είχε το μειονέκτημα ότι βρισκόταν πολύ μακριά από την Σηστό και την αγορά της, στην οποία μετέβαιναν πλοιάρια, επί καθημερινής βάσεως, για τροφοδοσία. Αντιθέτως, ο Λύσανδρος ήταν αγκυροβολημένος εντός του λιμανιού στης Λαμψάκου, περιορίζοντας σημαντικά τις περιττές μετακινήσεις.

Οι Αθηναίοι, ωστόσο, αν και παρατάχθηκαν στο στόμιο του λιμανιού, προκαλώντας τους Λακεδαιμονίους σε ναυμαχία, έφυγαν άπραγοι, καθώς ο Λύσανδρος διέταξε τα πιο γρήγορα πλοία του να τους ακολουθήσουν και να κατασκοπεύσουν τις κινήσεις τους. Αυτό συνέβαινε επί πέντε ημέρες. Την πέμπτη ημέρα, όμως, όταν οι Αθηναίοι αποβιβάστηκαν στο στρατόπεδο τους για δείπνο, τα κατασκοπευτικά πλοία έδωσαν στον Λύσανδρο το σύνθημα της επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε τόσο από την ξηρά, με το σώμα του Θώρακος, όσο και από την θάλασσα,  με τον στόλο του Λύσανδρου. Η νίκη υπήρξε καταλυτική, ενώ μόνο αθηναϊκές τριήρεις κατόρθωσαν να αποπλεύσουν, μεταξύ αυτών και η Πάραλος, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο, παρά μόνο να διαφύγουν. Οι ναύτες συνελήφθησαν σχεδόν αμαχητί στην ξηρά και έπειτα καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Όπως ήταν φυσικό, η συντριπτική ήττα του αθηναϊκού στόλου στους Αιγός Ποταμούς και η εξόντωση των Αθηναίων αιχμαλώτων προκάλεσε μεγάλη οδύνη στην πόλη των Αθηνών, η οποία αποφάσισε να ζητήσει από την Σπάρτη την σύναψη ειρήνης. Παράλληλα, στην πόλη λήφθηκαν μέτρα εξαιτίας του φόβου που υπήρχε για μια ενδεχόμενη πολιορκία της, ενώ ο λαός κυριεύτηκε από τύψεις, για τις φρικτές καταδικαστικές αποφάσεις που είχε λάβει η Αθήνα, κατά καιρούς, για τους αποστατούντες συμμάχους της.

Η πολιορκία των Αθηνών ξεκίνησε με μια συντονισμένη κίνηση της σπαρτιατικής στρατιωτικής δύναμης, με τον Άγι από την Δεκέλεια, τον Παυσανία από την Πελοπόννησο και τον Λύσανδρο από την θάλασσα. Παράλληλα, η πείνα απειλούσε σοβαρά την Αθήνα και ο θάνατος φαινόταν ότι έφτανε στο κατώφλι της.

Τέλος, οι όροι της ειρήνης που απαίτησαν οι Έφοροι της Σπάρτης από τους ηττημένους ήταν οι εξής: να κατεδαφιστούν τα Μακρά Τείχη, ολόκληρος ο στόλος των Αθηναίων, εκτός δώδεκα πλοίων, να παραδοθεί στην νικήτρια πόλη, οι φρουρές και οι κληρούχοι να εγκαταλείψουν τις πρώην πόλεις – συμμάχους, οι πολιτικοί εξόριστοι να επιστρέψουν και τέλος η Αθήνα να είναι πλέον σύμμαχος της Σπάρτης, ακολουθώντας την στις πολεμικές της επιχειρήσεις.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 74 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.