Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#70]

Ναπολέων ο Μέγας

Ο εικονιζόμενος πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον Γάλλο ζωγράφο Ζακ Λουί Νταβίντ και παρουσιάζει τον Μέγα Ναπολέοντα έφιππο, την στιγμή της μάχης.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης υπήρξε Γάλλος στρατηγός, ο οποίος χάρη στην στρατηγική και πολιτική του μεγαλοφυΐα κατέκτησε τον τίτλο του Αυτοκράτορα της Γαλλίας, και συγκεκριμένα τον τίτλο «Ο Μέγας». Είχε αριστοκρατική καταγωγή από την Κορσική.

Ο Ζακ Λουί Νταβίντ επέλεξε να ζωγραφίσει τον μεγάλο αυτό στρατηγό έφιππο, καθώς το άλογο ενέπνεε και συμβόλιζε τη δύναμη, το πάθος και την ενεργητικότητα. Στον πίνακα αυτό ο Ναπολέων παρουσιάζεται εξιδανικευμένος, νέος, όμορφος και δυναμικός, ιππεύοντας με δύναμη και δεξιοτεχνία το άλογό του, τον Μαρένγκο. 

Τον παρουσιάζει σε μια στιγμή δόξας και μεγαλείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Νταβίντ αποσκοπούσε να ζωγραφίζει με τέτοιο τρόπο, ώστε εάν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ήταν δυνατόν να έβλεπαν τα έργα του, να θεωρούσαν ότι είχαν δημιουργηθεί στην εποχή τους.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 367 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.