Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#94]

Στην Όλυμπο της Καρπάθου υπήρχε το έθιμο των “κανακαριών”, βάσει του οποίου οι περιουσίες του πατέρα και της μητέρας συγκεντρώνονται εξ ολοκλήρου υπό την ιδιοκτησία του πρωτότοκου υιού (κανακάρη) και της πρωτότοκης κόρης (κανακαράς), αντιστοίχως. Το έθιμο αυτό διαμόρφωσε σε πολύ σημαντικό βαθμό την οικογενειακή δομή στη ντόπια κοινωνία και συνοδευόταν από διάφορες συνήθειες και τελετουργικά. Η δομή αυτή υπήρχε, μάλιστα, βάσει παράδοσης και σε άλλα νησιά του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων, όπως η Κάσος.

Μόνο οι κανακάρηδες και κανακαρές μπορούσαν να εκκλησιαστούν στον ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου της Καρπάθου και μόνο αυτοί μπορούσαν να διαμείνουν στην Έξω Καμάρα. Έως το 1922 οι κανακάρηδες διατηρούσαν ιδιωτικά στασίδια στον ναό, ενώ και οι γυναίκες αυτής της ομάδας είχαν ιδιωτικές πλάκες στο πλακόστρωτο του πρόναου, τις “μερέες”. Οι κανακάρηδες, επίσης, και μόνο αυτοί έχτιζαν δικούς τους ανεμόμυλους και νερόμυλους στη γη της Καρπάθου.

Η γυναίκα κανακαρά είχε δικά της στολίδια και κοσμήματα στην ενδυμασία της, που δεν τα φορούσαν άλλες γυναίκες. Η παραδοσιακή ενδυμασία της κανακαράς είχε ως βασικό στοιχείο την “κολαΐνα”, χρυσοΰφαντο ρούχο με ραμμένα χρυσά νομίσματα, βενέτικα και κωνσταντινάτα φλουριά και λίρες. Ο αριθμός αυτών των πολυτελών νομισμάτων, φλουριών και λιρών, ήταν συνήθως πεντακόσια, ενωμένα μαζί και μάλιστα μερικές φορές το βάρος τους έκανε την κανακαρά να γέρνει μπροστά. Οι κανακαρές φορούσαν και τα λεγόμενα ασήμια ή γιορδαλίκια, που ήταν περίτεχνα κοσμήματα, στα αυτιά, τον λαιμό και στο κεφάλι.

Η ιδιαίτερη παραδοσιακή αυτή ενδυμασία φοριέται ακόμη από τις γυναίκες της Καρπάθου, σε συνέχεια των πολύ παλαιών ηθών και εθίμων της πατρίδας μας.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 104 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.