Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#93]

Γύρω στα τέλη του Τρυγητή Σεπτεμβρίου, στις περιοχές της πατρίδας μας με έντονη αμπελουργική παραγωγή, υπάρχει βάσει της ελληνικής παράδοσης μια μεγάλη δραστηριότητα σχετική με τα σταφύλια και τα πολλά τους παράγωγα. Μετά τον τρύγο και τη διαλογή ακολουθεί παραδοσιακά εργασία στα πατητήρια από μικρούς και μεγάλους, όπου τα σταφύλια συμπιέζονται μέχρι να βγει ο χυμός τους - ο μούστος.

Ο μούστος εισάγεται σε μεγάλα βαρέλια και αφήνεται εκεί για να γίνει η ζύμωση υπό τις κατάλληλες συνθήκες και να μετατραπεί σε οίνο. Ένα μέρος του αζύμωτου μούστου μπορεί να βραστεί με μια κουταλιά αλυσσίβα (στάχτη) για την παρασκευή μουσταλευριάς ή για να φτιαχτεί το πετιμέζι. Από τον μούστο παρασκευάζονται μουστοκούλουρα, μουστολούκουμα.

Το πετιμέζι αποτελεί διαδεδομένη γλυκαντική ουσία από τους αρχαίους χρόνους και σε αυτό εξειδικεύονται έως σήμερα ντόπιοι παραγωγοί στην Κρήτη, τη Ζάκυνθο και αλλού.

Στη Νάξο, μετά το πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι, τη “ληνού”, ο μούστος μπαίνει στα βαρέλια, ενώ και τα πατημένα σταφύλια, τα “τσάμπουρα”, δεν πετιούνται, καθώς με αυτά οι ντόπιοι παρασκευάζουν την παραδοσιακή ρακή, σύντροφό τους στα κρύα του χειμώνα. Τα τσάμπουρα διοχετεύονται σε ειδικό σκεύος, το “χαρανί”, και ακολουθεί η απόσταξή τους με τη βοήθεια φωτιάς. Στα “ρακιτζιά” συναθροίζονται γνωστοί, φίλοι και περαστικοί για να γευτούν τη ρακή της νέας χρονιάς.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 86 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.