Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#92]

Την παραμονή της 14ης Σεπτεμβρίου σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας κόβεται βασιλικός - που έχει φροντιστεί ευλαβικά κατά τη διάρκεια του έτους. Ανήμερα της 14ης Σεπτεμβρίου τα κλαδάκια βασιλικού προσφέρονται στους ναούς για μοίρασμα στους πιστούς. Η ημέρα αυτή εορτάζεται κατά την ελληνορθόδοξη πίστη ως Της Υψώσεως του Σταυρού.

Άλλο έθιμο είναι να παρασκευάζεται προζύμι, που θα καλύψει όλον τον επόμενο χειμώνα, με το οποίο κατά τα παλαιότερα έτη ζύμωναν άρτο, καθώς και πρόσφορα για τον ναό. Τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές φρόντιζαν, επίσης, να χρησιμοποιηθεί και αγιασμός από τον ναό κατά την παρασκευή.

Στη Σίφνο οι ντόπιοι ανάβουν, την ημέρα αυτή, φωτιές και πηδούν πάνω από αυτές τρεις φορές. Στη Σκύρο παρασκευάζονται κόλλυβα, όχι υπέρ των νεκρών, αλλά υπέρ των ζωντανών και κυρίως των παιδιών - μόνο για εκείνη την ημέρα του έτους.

Το φθινόπωρο, επίσης, τηρούνταν στην παράδοσή μας έθιμα με αρχαίες ρίζες, όπως αυτό των “απαρχών”: των πρώτων ώριμων καρπών που προσφέρονταν στους θεούς. Την ημέρα της έναρξης του τρύγου απαγορευόταν στους ανθρώπους να καταναλώνουν σταφύλια. Η ελληνορθόδοξη παράδοση αφομοίωσε τις απαρχές με τη μορφή ευχής στα ιερά της κείμενα.

Στη Λευκάδα ο νοικοκύρης του σπιτιού κρατούσε τα πρώτα του σταφύλια στις “χωσάδες”, δηλαδή σε κρυψώνες που μόνο εκείνος ήξερε. Εκεί έκρυβε, εκτός από διαλεχτά σταφύλια, φύλλα με τα οποία τα σκέπαζα, όπως και πέτρες. Στις χωσάδες τα φυλούσαν όλο τον χειμώνα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.