Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#87]

Οι τόποι της πατρίδας μας που ανήκουν στην ευρύτερη οροσειρά της Πίνδου έχουν πλούσια λαογραφική παράδοση και μέσα σε αυτήν ανήκουν και οι ιδιαίτερες παραδοσιακές φορεσιές των Ελλήνων από τα Χάσια Όρη, βουνά ανάμεσα στα Τρίκαλα και τα Γρεβενά. Η γυναικεία παραδοσιακή ενδυμασία των Χασιών φοριόταν κατά τους παλαιότερους αιώνες σε χωριά μεταξύ του Αλιάκμονα και του Σαρανταπόρου, από τα Σέρβια ως τη Δεσκάτη.

Τα κύρια μέρη της φορεσιάς είναι το πουκάμισο, η λιμαριά, το γιλέκο, ο σαγιάς, το συγκούνι, η ποδιά, το ζουνάρι, τα σκούνια και τα γουρουνοτσάρουχα, ενώ οι νύφες φορούσαν και κεφαλόδεσμο με μαγγούρια, τσιγκέλια και σκουλαρίκια, δηλαδή διάφορα κρεμαστά κοσμήματα και φλουριά. Οι γυναίκες των Χασιών φορούσαν, επίσης, θηλύκια, βραχιόλια και γιορντάνι (κόσμημα λαιμού), ενώ υπήρχε και η παράδοση να σχηματίζουν στο μέτωπoτους έναν σταυρό με χρήση καμένης καρφίτσας - ο γνωστός στιγματισμός, έθιμο που σχετιζόταν με την προστασία από χθόνια πνεύματα.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 47 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.