Σάββατο, 04 Αυγούστου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#86]

Εικόνα, από αριστερά προς τα δεξιά: Αθηνά Ταρσούλη, Η φορεσιά της Αταλάντης Λοκρίδος, Λεύκωμα με Ελληνικές Φορεσιές (1941). Γραμματόσημο του 1973. Παραδοσιακό σιγκούνι από χοντρό ύφασμα (κετσέ) και θώρακας (ψάθα) με σειρές από παραδοσιακά φλουριά. Ντόπιες γυναίκες στην παραδοσιακή γιορτή «Ανδρούτσεια», ντυμένες με την παραδοσιακή ενδυμασία των Λιβανατών (2011).

 

Η παραδοσιακή φορεσιά της περιοχής της Αταλάντης Φθιώτιδας λέγεται και «φουστάνα». Ως ενδυμασία εμφανίζεται στην παράδοση πολλών χωριών, από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τις Λιβανάτες  έως τα πρόθυρα της Λειβαδιάς. Οι νεότερες γυναίκες φορούσαν στο κεφάλι τσεμπέρι και γάζα, ενώ οι παντρεμένες και μεγαλύτερες ένα βυσσινί μαντήλι. Η φορεσιά ξεχωρίζει για τον κεφαλόδεσμο, αλλά ιδίως για τα κοσμήματα και τα φλουριά στο μπροστινό της μέρος – τα φλουριά ήταν τόσα που κάλυπταν όλο το μπροστινό μέρος του κορμού (βλ. Εικόνες), ενώ φορούσαν και φλουρένια σκουλαρίκια.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 50 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.