Τρίτη, 24 Ιουλίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#61]

HerculesFarnese- Πρότυπο ανδρικής ρώμης.

Το εικονιζόμενο άγαλμα έχει μείνει στην ιστορία με το όνομα «Hercules Farnese» και απεικονίζει τον Ηρακλή, τον γιο του Δία, τον μεγαλύτερο Ήρωα των Ελλήνων. Δημιουργός του έργου είναι ο περίφημος γλύπτης Λύσιππος, ο οποίος το δημιούργησε κατά το 330 π.Χ., στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο αριστούργημα, καθώς η τελειότητά του εδράζεται όχι μόνο στην πιστή απόδοση των μυών του ανδρικού σώματος, αλλά και στην μεγάλη εκφραστικότητα της μορφής του Ηρακλή, καθώς μοιάζει να θέλει να αγγίξει τον ταραγμένο ουρανό που απλώνεται απέραντος.

Καταρχήν, η μυολογία του σώματος είναι σοφά δομημένη, καθώς είναι εμφανής η ακριβής γνώση της ανθρώπινης ανατομίας. Άλλωστε, ακόμη και σύγχρονοι αθλητές έχουν σαν πρότυπο σωματικής ομορφιάς το συγκεκριμένο άγαλμα.

Ο Ηρακλής απεικονίζεται με τα κλασικά του σύμβολα, την λεοντή και το ρόπαλό του, ενώ στο ένα του χέρι κρατά τα μήλα των Εσπερίδων, τους καρπούς της Αθανασίας που έλαβε από τον τελευταίο και πλέον δύσκολο άθλο του. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ ο Ηρακλής φαίνεται να αναπαύεται, παράλληλα απεικονίζεται σε πλήρη δραστηριότητα και εγρήγορση, με φουσκωμένες φλέβες και καταπονημένους μύες, μετά την κουραστική πορεία του προς τους κήπους των Εσπερίδων.

Τα μήλα αυτά, άλλωστε, προοιωνίζουν και την ανάληψη του Ηρακλή στους ουρανούς και την αποθέωσή του, καθώς στην ελληνική παράδοση είναι ο μόνος θνητός που κατάφερε όχι μόνο να γίνει αθάνατος, αλλά και να μοιράζεται την ίδια κατοικία με τους θεούς του Ολύμπου. Κι αυτό διότι αποτελεί το κατεξοχήν ελληνικό ανδρικό πρότυπο, είναι «καλός και αγαθός». Όχι μόνο όμορφος στην όψη, αλλά και αναμφισβήτητα γενναίος. Από την μια πλευρά η ομορφιά είναι αποτέλεσμα μιας καλής και αρχοντικής γενεαλογίας, για αυτό και στην ελληνική παράδοση έχει σημασία το αίμα, ενώ από την άλλη πλευρά, η γενναιότητα αποτελεί δείγμα μια σωστής ανατροφής, της οποίας βασικός σκοπός είναι η διαφύλαξη της τιμής.

Το Αίμα και η Τιμή, λοιπόν, είναι αυτά που χάρισαν στον Ηρακλή την Αθανασία, για το Αίμα και την Τιμή αγωνίζονται οι πραγματικοί Εθνικιστές αυτού του τόπου.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 66 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.