Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#84]

Λαϊκή Τέχνη: Ζωγραφική, Μέρος ΙΙ

Το χωριό Χιονάδες στην Κόνιτσα ήταν φημισμένο για τους αγιογράφους του ήδη από τον 18ο αιώνα. Οι ζωγράφοι αυτοί έγιναν ξακουστοί σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και στα Βαλκάνια για τα έργα τους και άφησαν πλούσια παρακαταθήκη λαϊκής τέχνης. Έγιναν γνωστοί ως «Χιοναδίτες» και ζωγράφιζαν τόσο ναούς, όσο και αρχοντικές οικίες, με τοιχογραφίες εμπνευσμένες από την ελληνική φύση, ιστορία και παράδοση.

Ο 19ος αιώνας κυριαρχείται από τη λαϊκότροπη ζωγραφική. Οι Χιονάδες και οι άλλοι καλλιτέχνες της εποχής ασκούσαν την τέχνη τους με βάση την οικογενειακή, επαγγελματική παράδοση. Η τεχνοτροπία και η αυθεντία αποκτούνταν εμπειρικά και κατόπιν μαθητείας, δίπλα σε έμπειρους συγγενείς δημιουργούς. Η ζωγραφική τους, κατά τους πρώτους αιώνες, γινόταν παραδοσιακά με τη μέθοδο της νωπογραφίας, δηλαδή της δημιουργίας πάνω σε φρεσκοσοβατισμένο τοίχο και με χρωστικές φυσικής προέλευσης. Τα έργα πάνω σε ξύλινα αντικείμενα δημιουργούνταν με την προσθήκη αυγού ως συνδετική ύλη. Τους επόμενους αιώνες χρησιμοποιήθηκε από τους λαϊκούς ζωγράφους η τεχνική της ελαιογραφίας και ο μουσαμάς ως επιφάνεια εργασίας.

Κύριο εκφραστικό μέσο σε αυτά τα λαϊκά έργα, όπως τα «Χιοναδίτικα», αποτελεί το χρώμα και οι αντιθέσεις τους, σε αντιπαραβολή με τη γραμμικότητα που κυριαρχεί στη Βυζαντινή παράδοση. Οι βυζαντινές επιρροές, ωστόσο, αποτυπώνονται στο λαϊκό ύφος των δημιουργιών, αποδεικνύοντας την ιστορική συνέχεια της λαογραφίας της πατρίδας μας. Κύρια θέματα αποτελούν τα άνθη, τα δένδρα, τα κλαδιά, τα φυσικά τοπία της χώρας μας, οι νεκρές φύσεις, καθώς και διάφορες ανθρώπινες παραστάσεις και όλα αυτά πλαισιωμένα με ποικίλα διακοσμητικά στοιχεία και συμμετρικά μοτίβα.

Όλοι αυτοί οι ζωγράφοι που έμαθαν την τέχνη τους εμπειρικά και όχι σε κάποια δυτικότροπη επίσημη σχολή, σε επίπονες για τον Ελληνισμό εποχές απέδωσαν στο έργο που άφησαν στις επόμενες γενεές μια πνευματική διάσταση, η οποία παρέμεινε ανεξίτηλη στο πέρασμα των αιώνων. Αυτή η πνευματική διάσταση, η τόσο ταυτισμένη με την εθνική μας ταυτότητα είναι ενδεικτική της συνέχειας του έθνους μας. Οι λαϊκοί αυτοί ζωγράφοι δημιούργησαν τεράστιο πλήθος αγιογραφιών, αλλά άντλησαν ακόμη και σε αυτές έμπνευση από τα δένδρα, τη θάλασσα, τα κάστρα, τους ανθρώπους. Το έθνος μας, και ενδεικτικά όλοι αυτοί οι λαϊκοί δημιουργοί, παρά τον αγώνα για επιβίωση, συνέχισε να εμπνέεται από τις ομορφιές της πατρίδας μας και τους αγώνες του λαού μας, δημιουργώντας τέτοια έργα που άριστα περιγράφουν τον πολιτισμό και την παράδοσή μας.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 115 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.