Παρασκευή, 06 Ιουλίου 2018

Παραδοσιακά Μονοπάτια [#82]

Σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα οι παραδοσιακές φορεσιές, ανδρικές και γυναικείες, κατασκευάζονταν αποκλειστικά στο χέρι και πάντοτε η ραπτική, υφαντική και κεντητική τέχνη εμπνεόταν από την μακραίωνη παράδοση του τόπου και από τη λαογραφία της εκάστοτε περιοχής. Σε κάθε παραδοσιακή φορεσιά, δηλαδή,  αποτυπωνόταν με ρητό και αδιαμφισβήτητο τρόπο η εθνική ταυτότητα και ο ελληνικός πολιτισμός. Η παραδοσιακή ενδυμασία της Κορινθίας, η οποία είναι γνωστή και ως της «Περαχώρας», χαρακτηρίζεται από τον περίτεχνο κεντητικό διάκοσμο που τη ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλες ενδυμασίες της Πελοποννήσου ή της Στερεάς Ελλάδας. Τα κεντήματα σε αυτές τις φορεσιές ήταν πλούσια και δημιουργημένα αριστοτεχνικά με παραδοσιακές μεθόδους.

Για να κατασκευαστεί μια τέτοια ενδυμασία γινόταν μελέτη από τον τεχνίτη ή την τεχνίτρια επειδή ήταν «μετρητή» η ύφανση, δηλαδή μετρούνταν μία μία οι κλωστές του υφάσματος. Η ενδυμασία των γυναικών της Κορινθίας αποτελείτο από το μισοφόρι, το πουκάμισο, το διμινό με τα πανωμάνικα, τα κατωμάνικα, το σιγκούνι, τη γιούρντα, την τραχηλιά, το ζωνάρι και την ποδιά – τυπική δομή πολλών παραδοσιακών ενδυμασιών της Αττικής, της Ελευσίνας, της Τανάγρας και της Αταλάντης, ξεχώριζαν ωστόσο τα μοτίβα στα κεντήματα πάνω σε όλα αυτά τα μέρη. Στην καθημερινή τους ζωή οι κοπέλες φορούσαν κεφαλόδεσμο με τσεμπέρι και μαντήλα, ενώ σε γιορτές, γάμους και ιδιαίτερες περιστάσεις φορούσαν κεφαλόδεσμο με μπόλια, καθώς και παραδοσιακής τεχνοτροπίας κοσμήματα όπως καδένα, σκουλαρίκια και άλυσες. Στη μέση φορούσαν θηλυκωτάρι που συγκρατούσε την ζώνη, το οποίο ονομαζόταν πόρπη και ήταν συνήθως από ασήμι.

Η τραχηλιά κάλυπτε το στήθος και κατασκευαζόταν από βαμβάκι, ενώ έφερε και μεταξωτά κεντήματα. Τα κεντήματα αυτά ήταν πάντα σε έντονους χρωματισμούς και με ιδιαίτερα γεωμετρικά σχήματα. Το σιγκούνι ήταν μάλλινο, λευκό και μακρύ, ενώ οι ηλικιωμένες το φορούσαν σε μαύρο χρώμα. Το ίδιο ίσχυε και για τη μαντήλα του κεφαλιού, που στις γηραιότερες ήταν μαύρη με πιο λιτό διάκοσμο, ενώ στις νεότερες ήταν συχνά κίτρινη με άνθινο διάκοσμο.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 84 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.