Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018

Ο Εθνικισμός στην Τέχνη - 2ος κύκλος [#57]

Ο Παύλος Μελάς στην ελληνική λαϊκή τέχνη.

Στον πίνακα του λαϊκού, ταλαντούχου, ζωγράφου Θεόφιλου, εικονίζεται ο Παύλος Μελάς, ο οποίος ως αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ήρωες  του Μακεδονικού Αγώνα, του οποίου το ηθικό εκτόπισμα είναι εμφανές μέχρι και σήμερα.

Όσον αφορά στη ζωή του, ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της νότιας Γαλλίας στις 29 Μαρτίου του 1870 και ήταν ένα από τα επτά παιδιά του έμπορου Μιχαήλ Μελά και της Ελένης Βουτσινά. Η καταγωγή της οικογένειας του ήταν από τον Παρακάλαμο Πωγωνίου της Ηπείρου, όπου ακόμη σώζονται τα ερείπια του οικογενειακού πύργου. Ωστόσο, το 1874 η οικογένεια του μετακινήθηκε στην Αθήνα.

Ο Παύλος Μελάς ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο Μακεδονικό Κομιτάτο με σκοπό την απελευθέρωση της Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1904 ο Παύλος Μελάς με άλλους τρεις αξιωματικούς, τους Κοντούλη, Παπούλα και Κολοκοτρώνη, κατέφθασε στην Μακεδονία, αλλά η πρώτη αυτή επιχείρηση κατέληξε σε αποτυχία. Ωστόσο, επανήλθε τον Ιούλιο του ίδιου έτους, οπότε και εισήλθε στη Μακεδονία ως ζωέμπορος με το όνομα «Πέτρος Δέδες». Μετά από εικοσαήμερη παραμονή συναντήθηκε με τον Έλληνα πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό να οργανωθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης. Μάλιστα, ο Μελάς ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού Αγώνα. Έτσι, την νύχτα της 27ης Αυγούστου ο Παύλος Μελάς με το όνομα «Καπετάν Μίκης Ζέζας», μαζί με ένα ένοπλο σώμα τριανταπέντε ανδρών, το οποίο αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, κατέφθασε στα εδάφη της Μακεδονίας και ξεκίνησε τον ένοπλο απελευθερωτικό του αγώνα.

Λόγω της ακτινοβολίας της προσωπικότητας του σε πανελλήνιο επίπεδο, ακόμα του αποδίδονται τιμές από τους Έλληνες πολίτες και μάλιστα από το πιο υγιές και ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, την Νεολαία της Χρυσής Αυγής. Επίσης, προσωπικά του αντικείμενα εκτίθενται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Παύλος Μελάς στην Καστοριά, ενώ έχουν ονομαστεί προς τιμήν του το χωριό Μελάς της Καστοριάς και ο Δήμος Παύλου Μελά στην κεντρική Μακεδονία.

 

Αρχείο

Επισκέπτες Συνδεδεμένοι

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 160 επισκέπτες

Επικοινωνία

Φόρμα Επικοινωνίας

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.